Пропускане към основното съдържание

Съдбата на хиляди японци е все още неизвестна

В Япония все още уточняват броя на жертвите от няколкото земетресения и последвалите вълни цунами. По данни на агенция Киодо при стихийното бедствие са загинали и безследно изчезнали над 4500 души.

На крайбрежието в префектура Мияги са открити 2000 тела на загинали.
Още хиляда загинали са намерени на полуостров Осика и също толкова души на брега в градчето Минамисанрику, предаде Газета.ru.
По-рано местната администрация съобщи, че след труса и вълните цунами е изгубена връзката с 10 000 души от градчето, което е повече от половината от цялото му население.
Полицията потвърди смъртта на 1597 души, а по официални данни 1481 души се водят за безследно изчезнали.
В префектура Ивате са изчезнали безследно 8000 души, предаде РИА Новости. По данни на министерството на туризма е неизвестна съдбата и на 2500 туристи, намирали се в зоната на бедствието по време на земетресението и цунамито.
Японските власти са евакуирали 450 000 души от зоната на бедствието.
При взрива, станал на 14 март в АЕЦ „Фукушима-1“, са ранени 11 души, съобщи агенция Киодо.
По-рано беше съобщено за трима ранени и седем безследно изчезнали след експлозията.
В североизточните части на страната има сериозен недостиг на вода, храни, бензин.
В префектурите Мияги, Фукушима и Ивате над три денонощия няма ток. Не работят и интернет и мобилната комуникация.
В Токио, който също пострада от земетресението, обстановката постепенно се нормализира.
В неделя отново започнаха да работят магазините, затворени в деня на катастрофата, вече работи и градският транспорт.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.