Пропускане към основното съдържание

Трайчо Трайков: Не е мой проблем, ако производствените разходи на "Лукойол" са високи

Министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков потвърди позицията по проблема с цената на горивата в страната, която обяви преди два дни в индиректен спор с шефа на "Лукойл България" Валентин Златев.

В интервю за Би Ти Ви министърът обяви, че не е негов проблем, ако производствените разходи на рафинерията са високи и ако това е така, то проблемът би трябвало да бъде решен с внос на по-евтино гориво. Не е мой проблем, че производствените разходи са високи. На цената, на която рафинерията е продадена, с удоволствие държавата би си я купила обратно, ако чак толкова не се печели от този бизнес, заяви Трайчо Трайков.

Според него най-важното условие за наличието на евтини горива е да се гарантира свободната конкуренция на пазара с тези продукти. Ако има такава среда, когато правителството предприеме своите мерки за справяне с високите цени, ползата ще е за потребителите, а не за търговците, обясни министърът. Той обаче нито веднъж не заяви в пряк текст дали според него има картел между търговците на горива, а също и дали се съмнява в работата на Комисията за защита на конкуренцията,която беше сезирана по проблема от министъра на транспорта Александър Цветков. Очакванията са проверката на КЗК да приключи до седмица. 

Това, което мисля е изразено към подкрепата ми за сигнала към КЗК. Засега очаквам заключението и ще си направя извода въз основа на това, което видя, заяви Трайчо Трайков.

Според него при положение, че България е с един от най-ниските акцизи на дизел в Европа, е логично дори и ако производствените цени са високи, крайната цена също да е сред най-ниските. Министърът беше категоричен, че мерките, набелязани от правителството за намаляване на цените на горивата, със сигурност ще доведат до ефект.

Източник dnevnik.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.