Пропускане към основното съдържание

Близо 80 нови агенти на ДС във външно министерство

Близо 80 нови агенти на бившата Държавна сигурност откри в Министерството на външните работи комисията по досиетата. Днес тя оповести резултатите от проверката си сред главните секретари, генералните и главните директори, директорите, началниците на отдели и на сектори във ведомството.

Проверени са общо 593 души, като са установени данни за около 200. Повече от половината от обявените имена вече са известни - те са били разкрити основно при проверката на дипломатите.

Около 20 души, половината от които излизат за пръв път, продължават да са на висши длъжности в Министерството на външните работи. Те ръководят дирекции и отдели във ведомството. Седем са назначени от правителството на ГЕРБ.

В края на миналата година Комисията по досиетата обяви близо 200 дипломати, близо 90 от тях и в момента са служители на външно министерство. 35 пък са действащите посланици с досиета.

Данните за дипломати с агентурно минало предизвика сериозен скандал и напрежение между правителството и президента Георги Първанов. Управляващите поискаха действащите посланиците да бъдат отзовани, но държавният глава не удовлетвори искането. И към момента въпросът е висящ.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.