Пропускане към основното съдържание

Спецсъдът ще струва 7 млн. лв. до края на годината

215 дела, 11 съдии на първа инстанция и 7 млн. лв. бюджет - това са параметрите за специализирания наказателен съд, за които днес постигнаха съгласие изпълнителната, законодателната и съдебната власт.

На среща, организирана от председателя на правната комисия в парламента Искра Фидосова, с членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) беше уточнена статистиката за това колко дела всъщност ще гледа новият съд. Притесненията, че той ще е свръхнатоварен, дойдоха от главния прокурор Борис Велчев, който огласи данни, че за престъпленията, подсъдни на спецсъда, в момента се водят 1100 разследвания. Най-много от тях са за фалшиви пари и бандероли – над 860. Статистиката показва обаче, че почти всички те са спрени, тъй като не е разкрит извършителят. Така всъщност до спецсъда ще достигнат реално най-много 215 дела, заяви Фидосова.

Според нея няма никаква пречка спецсъдът да заработи още от август, както е предвидено в момента в НПК. В отговор на въпрос дали ГЕРБ не се притеснява, че обществените поръчки за ремонт на сградата и доставка на всякаква техника ще отнемат поне 2-3 месеца за сключване и още толкова за изпълнение, депутатът от партията Емил Радев отговори: "Това няма да са обществени поръчки по общия ред, а специални поръчки, тъй като обектът е свързан с националната сигурност. При тях нещата стават много по-бързо."

На днешната среща магистрати и депутати изчислиха, че тази година спецсъдът ще струва 7 млн. лв., като в тази сума са включени всички разходи, включително и за заплати. Тези пари ще бъдат взети от т.нар. преходен остатък на съдебния бюджет, т.е. парите, които всяка година съдебната власт спестява, но са блокирани и не може да харчи без специално разрешение.

Според Фидосова 11 съдии в първоинстанционния специализиран съд ще се справят успешно с делата. Това са по две дела на съдия на месец, заяви тя.

Източник dnevnik.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.