Пропускане към основното съдържание

Борисов: За мен ще си спомняте с магистралите

Премиерът Бойко Борисов заяви в интервю пред ТВ7, че щом правителството има много врагове, значи работи добре, а управлението на ГЕРБ ще бъде запомнено с многото построени магистрали и пътища.

"Колкото повече врагове имаш, значи, че толкова по-добре работиш. Ако всички ни харесват, това означава, че не работим", коментира Борисов, критиките на опозицията към управлението. "СДС, ДСБ, ДПС ни атакуват. Можете ли с нещо да си спомните мандата на ДПС или на СДС? За мен ще си спомняте, че съм направил "Тракия", "Струма", "Хемус", Южната дъга на Околовръстното шосе на София", увери българският премиер, цитиран от "Фокус".  Той прогнозира, че около магистралите ще възникнат "истински оазиси на развитието", защото чужденците предпочитат да инвестират в райони с изградена инфраструктура.


Борисов отрече, че днес вицепремиерът Симеон Дянков ще се срещне със сочения за лидер на "Октопода"  Алексей Петров. Информация за насрочена среща между Дянков и представители на Съюза за стопанска инициатива, в чието ръководство е Петров, беше тиражирана в медиите преди ден.

Според него тактиката на президента Георги Първанов да не изразява позиция за поскъпването на горивата е най-точна, а партиите, които призовават към намаляване на акциза, са популистки. "Българинът не се чувства сам виновен, а винаги си търси друг виновен. Никога не съм обвинил народа - част от него работи и печели пари. Аз искам да помогна на останалата част", увери министър-председателят, но направи уговорката, че страната няма да взима заеми, за да увеличава заплатите.

След твърденията на Синята коалиция, че правителството има полза от високите цени на горивата, той призова лидера на ДСБ Иван Костов "да отговори защо е продал тръбите на "Лукойл", а не да пита защо има охрана по тръбите на компанията" с уточнението, че докато е бил в частния бизнес неговата охранителна фирма е имала много договори, включително и с рафинерията.

Борисов изрази мнение, че в условията на финансова и икономическа криза,  поскъпване на петрола и след земетресението в Япония "няма как цените на стоки и услуги да падат". "Когато големите държави са зле и се задъхват, какво остава за малките като България, Румъния и Полша. Ние максимум успяваме да задържим ситуацията в страната", подчерта премиерът и припомня вчерашната среща с превозвачите, на която са набелязани мерки за поевтиняване на горивата.

Той посочи, че скоро се очаква да се подпише консултантският договор за АЕЦ "Белене" с британската  банка HSBC и заключението й ще отговори на въпроса дали ще се строи централата или не. "Няма значение какво казва Първанов, Борисов или Костов. Има огромни компании, където са най-добрите специалисти в сектор енергетика – те ще дойдат и ще ни кажат за "Белене", каза Борисов. Цената на реакторите по думите му  не може да падне, защото те са произведени и "ако ние не ги вземем, ще ги вземе друг".

Премиерът подчерта, че предсрочното затваряне на първите четири реактора на АЕЦ "Козлодуй" по настояване на ЕС е било "кръвен данък", който България е платила и увери, чецентралата е готова за стрес тестовете. 

Източник dnevnik.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.