Пропускане към основното съдържание

В земеделието не летят калинки, а много пари!

Средствата, които страната ни трябва да усвоява по европейските програми, трябва да бъдат управлявани от икономисти.
Това заяви земеделският министър Мирослав Найденов по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос на депутата от левицата Петър Курумбашев за кадровата политика във ведомството му.
Според Найденов специалистите притежават необходимия образователен ценз и професионален опит. Мнозина от тях са се обучавали и допълнително за повишаване на ценза си.
Петър Курумбашев обаче посочи, че за изпълнителен директор на Изпълнителна дирекция по семезнание е назначен химик.
„Той няма никаква представа от агрономия”, заяви Курумбашев. Той даде за пример и директора на Дирекция „Животновъдство”, който е завършил търговия, и че единственият специалист зоолог в тази дирекция е в пенсионна възраст.
„При тези назначения на икономисти мисля, че може би икономическият министър Трайков може да се наложи да назначава растениевъди и животновъди. Не се ли създава впечатление, че в МЗХ летят калинки?”, запита Курумбашев.
„Не знам дали летят калинки, но летят много пари. В общата селскостопанска политика ежегодно влизат 44 % от общия процент на ЕС. По земеделските фондове влизат най-много средства – 3,2 млрд. влизат само по ОП „Развитие на селските райони”, това са почти половината от европейските средства, постъпващи в държавата”, отвърна му Мирослав  Найденов.
Според него тези средства трябва да се управляват от икономисти.
„Не виждам нищо лошо в животновъдството, където става въпрос за преструктуриране на средства, да има назначение на икономист”, добави Найденов.
По-важни са резултатите, а те са такива, че усвояването на европейските средства в селското стопанство е много по-добро от времето на предишното управление, категоричен е министърът.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.