Пропускане към основното съдържание

Радиационният облак от Япония стига Калифорния?

Радиоактивният облак, образувал се след аварията в японската АЕЦ „Фукушима-1“, ще премине Тихия океан и ще достигне крайбрежието на южната част на Калифорния вечерта на 18 март, петък.
Това пише „Ню Йорк таймс“, като се позовава на прогноза на организацията на договора за всеобща забрана на ядрените изпитания (Comprehensive Nuclear-Test-Ban Treaty Organization) към ООН, изготвена тази седмица.
На картата, изготвена от експерти на организацията, се вижда, че в четвъртък радиоактивният облак ще достигне до Алеутските острови, разсейвайки се по пътя, а на следващия ден ще достигне континенталната част. Не се уточнява нивото на радиоактивност.
Според прогнозата на учените в най-лошия случай облъчването от облака може да увреди в съвсем незначителна степен здравето на хората по крайбрежието.
Така например след катастрофата в Чернобил през 1986 г. облакът достигна американското крайбрежие 10 дни след изтичането на радиация и макар и приборите да регистрираха ниво на облъчване, той не представляваше опасност за американците. 


Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.