Пропускане към основното съдържание

Повишената сеизмичност на Земята не се дължи на аномалии

Периодът на повишена сеизмичност, настъпил на Земята в края на 90-те години и продължаващ досега, не е свързан с аномални геодинамични процеси и скоро ще се смени от период на относително спокойствие. 

Това заяви на пресконференция в петък Евгений Рогожин, зам.-директор "Наука" в Института по физика на Земята на Руската академия на науките.

"Не смятам, че има аномални геодинамични процеси... По всичко изглежда, че този активен период скоро ще приключи и ще настъпи период на относително спокойствие", каза Рогожин.

Според него за времето на инструменталните наблюдения е имало периоди на голяма активизация на сеизмичните процеси и периоди на относително спокойствие.

"В началото на ХХ век имаше серия силни земетресения на Тян Шан, катастрофално земетресение през 1906 г. в Сан Франциско. След това – период на затишие. След това, в средата на ХХ век грандиозни катастрофи, (такива) като Великото чилийско земетресение и цунамито в Северно-Курилск", напомни Рогожин.

В края на 90-те години и в началото на новия век "настъпи нов период на активизация". Такива цикли настъпват на всеки няколко десетки години. Впечатления за аномален ръст на сеизмичността се създава с развитието на медиите и повишаване нивото на информираност сред обществото за събитията, протичащи в света, смята ученият.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.