Пропускане към основното съдържание

След грешката с данъците: Зам.-кмет подаде оставка, Фандъкова спира презонирането

Седмица, след като част от столичани получиха по-високи сметки за данъци, които от общината по-късно обявиха за "грешка", кметът Йорданка Фандъкова обяви, че ще внесе доклад в общинския съвет за спирането на решението за презонирането на града, докато то се прецизира, и съобщи новината, че е получила оставката на заместника си Минко Герджиков.

По-високите данъци бяха резултат от ново райониране на столицата, като някои квартали бяха причислени към централните, където дължимите суми са по-големи. По-късно Фандъкова и Герджиков обявиха, че е станала грешка и данъците на ощетените ще бъдат преразгледани.

"За мен е важно хората да не остават с впечатлението, че правим нещо на тъмно", каза пред журналисти Фандъкова. По думите й получените в презонираните райони уведомления за нови данъчни оценки и надчислените данъци и такси върху тях са довели до напрежение.

"Моята твърда и категорична позиция е, че презониране трябва да има. Но трябва да бъде направено така, че хората да нямат съмнения, че нещата се правят на тъмно", подчерта Фандъкова. Технически грешки винаги е имало и те се отстраняват на място, каза още тя.

Кметът обясни, че ще се създаде организация до седмица да бъдат изпратени нови съобщения до зоните, чието определяне се връща в старите граници. Надвзетите суми от по-високите данъци и такса "смет" могат да се върнат по два начина - в службата за местни данъци и такси или да се приспаднат при бъдещо плащане.

Тя обясни, че ще вземе решение за подадената от Герджиков оставка след като приключи проверката по случая. Като мотив за оставката си той е посочил "поемане на лична отговорност". "Нямам специални притеснения, че това ще доведе до сривове в бюджета", посочи още Фандъкова. Проверката, разпоредена във връзка с оплакванията на гражданите, показа, че явно не сме обяснили добре на хората причините за презонирането. Това е важно, за да са наясно данъкоплатците защо плащат повече, обясни още тя.

Фандъкова допълни, че сегашното зониране в София е от 1998 година и целта на промяната е била "подреждане на данъчната карта". Като пример тя посочи съдебно решение за изплащането на обезщетение от 1,7 млн. лв. за 1,187 дка имот, който е трябвало да се отчужди в "Младост" за изграждането на инфраструктурен обект, а в същото време данъчната оценка за един декар е 50 хиляди лева.

Източник dnevnik.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.