Пропускане към основното съдържание

Как да не препълним света с ненужни продукти

"Винеткочистач" с метално острие, джаджа за мобилен телефон, която свети няколко секунди преди позвъняването, и спирачка за врата и прозорци от гума и пластмаса. Това са част от предметите в колекцията за непотребни вещи, наредена от участниците в първата Лятна академия "Обучение за бъдещето" на Фондация "Тайм". Четирима лектори обучиха тринайсет души от различни сфери какво представлява корпоративно социалната отговорност и как тя може да помогне за преминаването на компаниите към "зелено" производство.

В ъгъла на непотребните вещи 

попаднаха още китайските мартеници за традиционния български празник Баба Марта и други стоки, които се произвеждат и в България и не е нужно да се пренасят от толкова далече, което замърсява средата.

Няколко участници очертаха кръг от "стоки на порока". Например храна от заведенията за бързо хранене, която, при прекомерна употреба, може да предизвика здравословни проблеми и напълняване. След това идват уредите за бързо отслабване и заблудата, че без много усилия човек може да влезе във форма. В същата група влязоха хранителни продукти със съдържание на трансмазнини, отбелязвани на етикетите като растителни мазнини или палмово масло, за чието разграждане липсва ензим в човешкото тяло.

В същия ъгъл се оказаха и плюшени играчки, които крият опасности. За пример бе посочено жълто пате от плат, който лесно се къса и така детето може да погълне малките топчета от силикон във вътрешността му.

За непотребна вещ беше обявена и електрическа четка за зъби, която лесно може да бъде заменена с обикновена, което ще спести електричество.

Излишна е и клетката за птици, която един от участниците нарисува като символ на негативното в съвременното ни общество.

Какво е КСО
"Растежът, заради самия растеж, е идеология на раковата клетка". С този цитат на сочения за основоположник на връзките с обществеността Едуард Бернайс започна лекцията си Асен Асенов, който е блогър и екоактивист. Асенов определи мерилото на икономиката БВП (Брутен вътрешен продукт) като неточен, защото дава информация само за ръста във финансово отношение, но не и на човешкото щастие, например.

Основният проблем пред големите компании е набавянето на енергия за производствения процес, защото залежите от петрол, газ, въглища са в своя пик или близо до него и оттук насетне ще намаляват, посочи лекторът от Фондация "Тайм" и екоактивист Стоян Фълджийски. Според него достъпът до петрол ще се затрудни и цената му ще се повиши, а това ще задълбочи енергийните проблеми на света, а оттам и ще продължи да нарушава биоразнообразието, климата и останалите екологични проблеми.

В момента светът използва ресурсите със скорост планета и половина, което е неустойчиво развитие, по данни на WWF. Над 50% от екологичния отпечатък на хората върху планетата е въглеродните емисии, които човечеството е увеличило с 11 пъти от 1961 г. до днес, когато минава 950 пункта, равнище, което не е достигано досега на Земята. 

Нужно е обаче големите компании да оптимизират производството си и да бъдат отговорни към своите клиенти, подчертават лекторите. КСО (корпоративно социалната отговорност) не е само модно понятие, а необходимо поведение на фирмите, които да спазват трудовите права и да опазват околната среда, каза Станислава Пейчева от Фондация "Тайм". Тя даде примери със световни корпорации, които нарушават човешките права на работниците си в клонове в бедните страни. Такъв е случаят със световна верига за бензиностанции, която добива петрол в Нигерия и местните се оплакват от експлоатация и ниски заплати, които не отговорят на изработеното.

Локализация, глобализация или още по-лошо
Камен Чипев от Фондация "Тайм" очерта три възможни сценария за световната икономика. Първият предвижда продължаване в същата посока - намаляване на качеството на живот, въпреки ръста на БВП и парите в обращение, което ще доведе до неизбежна екологична катастрофа.

Вторият е засилване на глобализацията, която постепенно да доведе след себе си нови практики, като цялостното въвеждане на енергоспестяващи крушки, но и по-голямо производство на генно-модифицирани храни. Парите ще се увеличат и ще има растеж.
Третият сценарий е настъпването на локализацията. Това означава производство на екопродукти от т.нар. алтернативните фирми или солидарно земеделие - когато клиенти се снабдяват с продукти от избрана от тях ферма, а може и да помагат на фермера. Парите няма да се увеличават с голяма скорост, но благосъстоянието на човечеството ще расте с възстановяване на екоравновесието. Според Чипев най-добрият вариант е големите играчи да развиват производството си на принципа на локализацията. "По този начин ще станем част от природата, а няма да я спасяваме", допълни той.

Източник dnevnik.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.