Пропускане към основното съдържание

Гюл бил добър приятел на Първанов

Президентът Георги Първанов заяви, че трябва да се ускори работата по газова връзка между България и Турция.
Това стана ясно на пресконференция след срещата му на четири очи с турския му колега Абдуллах Гюл, по време на която те са обсъдили възможностите на енергийното сътрудничество и проекта НАБУКО.
Първанов обясни, че той гледа на междусистемната връзка с Турция не само като на възможен байпас при кризи, но и като възможност за постоянни доставки на газ, каквито България е договорила например с Азербайджан.
Двамата президенти изтъкнаха още необходимостта от активизиране на работата на смесената комисия по нерешените въпроси между двете страни.
“Смесената комисия е тази, която трябва да разгледа проблемите на енергийното сътрудничество, комплекса от социални въпроси, включително и проблема за обезщетяването на тракийските бежанци, пенсиите на изселниците, проблеми, свързани с пограничните отношения, с язовир "Тунджа" и много други въпроси, за които обаче трябва да има ясна политическа воля за решаването им, посочи президентът Първанов.
Постигнахме съгласие по отношение на това по-често да се осъществяват срещите на смесената комисия, да се постигат по-бързи резултати, потвърди Абдуллах Гюл.
И двамата изразиха мнение, че нерешими политически проблеми между двете страни няма.
Политическият диалог между България и Турция не зависи от управлението на двете страни и има приемственост, отбеляза Първанов.
Българският държавен глава беше удовлетворен от началото на визитата на Абдуллах Гюл у нас и заяви, че той е добър негов приятел.
Турският президент Абдуллах Гюл пък изрази увереност, че посещението му ще подпомогне развитието на двустранните отношения в областта на икономиката, социалната сфера, политиката и културата.
“Тази наша визита е част от интензивния диалог в последните 20 години между България и Турция”, каза Абдуллах Гюл.
“За последните години рязко скочи стокообменът. Има добри примери на турски мащабни инвестиции в България и обратно – има пробиви в добрия смисъл на думата на български инвестиции на турска територия”, отбеляза Първанов.
По-рано при откриването на предвидения в рамките на посещението икономически форум председателят на Турско-българския бизнес съвет Ялчън Егемен обяви, че стокообменът между двете страни има потенциал да достигне 10 млрд. долара.
Той обяви, че целта на южната ни съседка е през 2023 г. износът й да бъде 500 млрд. долара.
По данни на Българската агенция за инвестиции пък Турция е на 19-о място по вложения в нашата страна, а според изпълнителния директор на агенцията Борислав Стефанов има възможност за ръст на обема на турските инвестиции.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.