Пропускане към основното съдържание

Станишев загрижен за конституцията ни

Да опазим Конституцията. Този призив отправи Сергей Станишев по време на тържественото отбелязване на 20 години от приемането на българската Конституция в аулата на СУ „Св. Климент Охридски."
На тържествената дискусия, организирана от сдружение „Конституционализъм и демокрация", присъстваха Красимир Премянов, Нора Ананиева, Георги Близнашки, Михаил Миков, Петър Димитров, Петър Курумбашев, Румен Петков, Меглена Плугчиева, Александър Каракачанов, конституционни съдии.
Лидерът на БСП се обяви категорично против смяната на основния ни закон, тъй като според него той трябва да бъде добра основа, която да се развива с времето.
По думите му призивите за нова Конституция и президентска република са ретроградни и опасни. За Станишев те показват „носталгия по силната ръка на бащицата."
Червеният лидер изрази убеденост, че 99% от българските граждани не са чели Конституцията - основният закон, който гарантира техните основни права.
По време на дискусията бяха поканени народните представители от Седмото Велико народно събрание, подписали се под Конституцията на Република България.
я своето изказване Гиньо Ганев подчерта, че преди 20 години с приемането на основния закон България е скъсала стоталитарното минало и е направила историческия избор към свободата и демокрацията.
Тогава сред разбеснялото се море от омраза надделя едно сублимирано чувство за държавническа отговорност и се създаде воля за конституция, подчерта той.
По думите му Конституцията не само гарантира правата и свободите на хората, но и съдържа пътя за развитието на тези права и свободи. Тяхното богатство може и трябва да се множи чрез нея и в нея, каза още Ганев.
Той призова да не се допускат авторитарни режими: „Днес едно мнозинство прави опити да сложи ръка на парламента."
По думите му дървото на омразата трябва да бъде изкоренено с ръцете на демокрацията.
Преди 20 години 313 мечтатели подписаха конституцията на България. Това заяви депутатът от Коалиция за България Любен Корнезов. По думите му това са били мечтатели за по-демократично и хуманно общество и сега над 50 от тях са починали и може би се намират в един по-добър свят.
Самият Корнезов за тези 20 години разбрал, че е важно да приемеш Конституцията, но два пъти по-важно е да я защитиш. Той изтъкна, че 4 пъти е променяна Конституцията, а петият „виси" в парламента, като визира промените във връзка с пакта „Дянков."
Колкото по сме пипали Конституцията, по сме я влошавали, смята той и допълни: Конституцията не е свята, но е свещена.
В заключение Корнезов призова да защитим юлската Конституция

Източник news.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.