Пропускане към основното съдържание

Чужди туристи ужилени с лечение на свръхцени

Районната прокуратура във Варна е приключила проверката си по сигнал за злоупотреби с медицинското обслужване на чужди туристи по българското Черноморие. Това съобщи за "Дневник" говорителката на прокуратурата Вяра Алексиева, която уточни, че най-вероятно ще бъде образувано досъдебно производство.

Сигналът е подаден от българското посолство в Копенхаген след поредица статии в датската преса за туристи, измамени от лекари по време на ваканцията си в България. Публикациите се основават на данни от скандинавски застрахователи за поредица конфликти и съдебни дела в Норвегия и Швеция, свързани с "Глобъл асистанс - България" - посредническа компания, която представлява група български лекари пред чуждестранните застрахователи.

"Всеки четвърти датски турист, потърсил медицинска помощ в българските курорти през последните два сезона, е станал жертва на лекарски злоупотреби", каза за "Дневник" Сьорен Хедегор Мадсен от застрахователната компания SOS International, която управлява средствата на датската здравна каса, предназначени за покриване на медицински разходи на пациентите й при пътуване в чужбина.

По думите му компанията е установила над 1100 случая на "свръхлечение" на баснословни суми за медицински процедури, които често са излишни  за заболяването. "Надписаните лекарски сметки от българските курорти ощетяват датските данъкоплатци, защото медицинските застраховки при пътуване са част от пакета услуги, който получават клиентите на националното здравно осигуряване в Дания", обясни Мадсен.
"Глобъл асистанс" отрича обвиненията и твърди, че скандинавските застрахователи оказват организиран натиск върху нея с цел да понижат цените на медицинските услуги, за които плащат в България. Фирмата е проверявана вече и за извършвана от медицински лица продажба на лекарства, каквато по закон само аптеките могат да извършват. Във фактурите на "Глобъл асистанс" лекарствата присъстват, при това на цени няколко пъти над пределните, зададени от здравното министерство.

Източник dnevnik.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.