Пропускане към основното съдържание

Пенсиите се вдигат, но не на всички!

Пенсиите ще бъдат вдигнати за постоянно, но не за всички пенсионери, обяви пред bTV финансовият министър Симеон Дянков.
"Не можем да вдигнем пенсиите на всички, защото просто няма такива пари в бюджета. Така че ще компенсираме само социално най-слабите", каза той.
И посочи, че мярката ще обхване около 15% от хората в пенсионна възраст. Точно с колко ще се повишат доходите на възрастните хора щяло да стане ясно след 10 дни.
Той отново беше категоричен, че идеята за еднократна добавка за пенсионерите е популизъм.
Министерството на финансите ще предложи днес увеличение с около 15% на минималната работна заплата, така че тя да стане 270 лв.
"Хората ще спечелят, защото ще се вдигнат заплатите и осигуровките им. Фирмите също ще спечелят - по този начин се изсветлява икономиката", мотивира се вицепремиерът.
Симеон Дянков потвърди думите на шефа на Митниците Ваньо Танов, че в момента се проверяват няколко големи фирми за търговия за горива. Вицепремиерът обаче уточни, че сред тях е и "Лукойл".
Финансовият министър заяви, че за проверката не е уведомен премиерът, защото не е негова работа да се занимава с тези неща.
"Митниците докладват на мен", каза вицепремиерът. Според него резултатите от проверката ще станат ясни до средата на юли.
Според Дянков обект на проверката на "Лукойл", както и при другите фирми от сектора е, дали те извършват фиктивен износ на горива.
Вицепремиерът оцени Росен Плевнелиев, Трайчо Трайков, Нона Караджова и новият министър на транспорта Ивайло Московски като отличниците в кабинета "Борисов”. 
Добре се справяли с работата си и образователният министър Сергей Игнатов и колегата му от културното ведомство Вежди Рашидов.
Дянков заяви, че засега не се предвижда рокада на върха в Министерството на земеделието, тъй като Мирослав Найденов "се поправи и през последния месец работи повече”.
На въпрос чия заслуга е затоплянето на отношенията между него и другия вицепремиер в кабинета Цветан Цветанов, Дянков отговори:
"Заслугата е на премиера Бойко Борисов, защото той ни среща няколко пъти. В последните месеци работим много добре с Цецо, защото имаме общи цели. Отношенията ни през последните два месеца са по-добри от всякога".

Още по темата

"Пактът за финансова стабилност е застраховка срещу популисти", така финансовият министър определи проектодокумента, който предвижда промени в Конституцията, засягащи данъчната политика на страната ни.
Идеите се радват на подкрепата на Европейската централна банка, подчерта Дянков. И допълни, че Пактът е претърпял някои изменения по искане на лидера на ДСБ Иван Костов и ДПС.
Въпреки това обаче преди дни тъмносините обявиха, че няма да гласуват "за" предложенията, което финансист номер 1 определи като опит за "предизборен пазарлък".
На въпрос защо е решил пак да отиде при президента Симеон Дянков отговори: "Целта е достатъчно голяма, Пактът за финансова стабилност, и си заслужава да се отиде дори при този президент".

Източник dnes.bg
Ключови думи: Симеон Дянков, доходи, пенсии

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.