Пропускане към основното съдържание

По-малко работници произвеждат повече

Намаляването на работещите продължава да увеличава производителността на труда в България. Средният принос на всеки зает през първото тримесечие на тази година е бил с 5.2% по-голям спрямо същия период на 2010 г., показват данните на Националния статистически институт (НСИ). За това време заетите са намалели със 120 хил.

Данните говорят, че работодателите са уволнили най-неефективните служители, но на тяхно място не са взели други. Това автоматично вдига средната производителност на труда в предприятията за сметка на по-голямото натоварване на по-квалифицираните работници, коментираха анализатори на трудовия пазар.

Обратната тенденция се забеляза през първата половина на 2009 г. Тогава въпреки спада в поръчките голяма част от фирмите не бяха освободили ненужния персонал.

Последните данни показват, че най-ефективни са заетите в индустрията, където са една четвърт от работещите. През периода януари - март 2011 г. средната брутна добавена стойност на всеки работник в сектора е била 12.4 лв. на час.

С 2.50 лв. по-малка е била ефективността в сферата на услугите, в която работят 56% от заетите. Най-ниска е производителността на труда в селското стопанство.

Според НСИ всеки зает е изработил средно по 4870 лв. през първото тримесечие на тази година, или с над 600 лв. спрямо същия период на 2010 г. Разликата е толкова голяма, защото показателят се измерва по текущи цени и включва инфлацията. На час всеки работник произвежда стока за почти 12 лв.    
Въпреки повишаването на ефективността в икономиката последните данни на Евростат показват, че в България производителността на труда е едва 40% от средната за ЕС. През последните 12 години показателят непрекъснато се подобрява, но с много слабо темпо. През 1998 г. производителността на труда у нас е била близо четири пъти по-ниска от европейската.

Източник dnevnik.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.