Пропускане към основното съдържание

България ще намалее с 27% за следващите 50 години

Населението на България ще намалее до 2060 година с 27%, което е най-драстичният спад от всички членки на ЕС. 

Това показва изследване на европейската статистическа служба "Евростат", цитирано от kafene.net
В същото време населението на съюза ще се увеличи от 501 милиона до 517 милиона. Очаква се европейците да са най-многобройни около 2040 г., когато трябва да са 526 милиона.

До 2060 г. населението ще се увеличи в 14 държави и ще намалее в 13. Най-рязко ще бъде увеличението в Ирландия (46%), Люксембург (45%), Кипър (41%) и Великобритания (27%). Така най-населените държави ще бъдат Великобритания (79 млн. души), Франция (74 млн.), Германия (66 млн.), Италия (65 млн.) и Испания (52 млн.).

Освен в България рязко намаляване на населението ще има и в Латвия (-26%), Литва (-20%), Румъния и Германия (с по -19%).

Очертава се населението на съюза да продължи да старее, като делът на хората на възраст над 65 години ще се увеличи от 17% през 2010 г. до 30% през 2060 г. За България, Германия и Словакия се предвижда този процент да е 33.

Основните причини за това са сравнително ниската раждаемост и увеличаващата се продължителност на живота. Този процес ще се наблюдава във всички страни членк

Източник news.bg
Ключови думи: новините днес

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.