Пропускане към основното съдържание

"Булгаргаз" ще поиска нова цена на газа от юли

Общественият доставчик "Булгаргаз" ще внесе в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) официалното си предложение за нова цена на газа от юли. Днес изтича срокът, в който компанията може да поиска увеличаване или намаляване на стойността на синьото гориво. Според междинните прогнози на дружеството от преди месец цената на газа трябва да се увеличи със 7 на сто до 570.05 лв. за 1000 куб. метра.

От цената на газа зависи с колко ще поскъпнат парното и топлата вода, чиито цени се очаква също да бъдат ревизирани от юли. Според прогнозите на ДКЕВР отоплението в страната ще поскъпне с до 10 на сто. Енергийният регулатор обаче не е отчел в увеличението евентуалното нарастване на цените на газа. Окончателно решение за всички цени - на газа, парното и топлата вода, ДКЕВР ще вземе в края на юни на закрито заседание. Преди това стойностите ще бъдат предложени за обществено обсъждане.
Причината "Булгаргаз" да поиска увеличение на цената през май беше поскъпването на петрола и петролните продукти на световните пазари. Те са считани за алтернатива на синьото гориво. От началото на април "Булгаргаз" продава природен газ срещу  532.14 лв. за 1000 куб. метра. Това стана, след като ДКЕВР вдигна цената на природния газ с 4.47 на сто. Първоначално от държавната компания искаха и по-голямо увеличение до 543.05 лв. за 1000 куб. метра, но това не беше разрешено.

Източник dnes.bg
Ключови думи: Булгаргаз

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.