Пропускане към основното съдържание

Сгромолясва се рейтингът на Борисов

ГЕРБ не успява да преодолее оформилата се през последната година тенденция на постепенен спад в подкрепата към партията, сочи представително проучване на "Алфа Рисърч".
Управителят на агенцията Боряна Димитрова отчете, че за първи път е регистриран сериозен спад в личния рейтинг и на премиера Бойко Борисов.
Положително отношение към министър-председателя имат 35 % от анкетираните, а 35 на сто имат отрицателно отношение към него.
Проучването е направено сред 1012 пълнолетни граждани.
Според извадката одобрението към правителството спада до 19 процента, а неодобрението се повишава до 41%.
Положителните оценки за премиера Бойко Борисов намаляват с пет на сто - до 35 процента, а отрицателните бележат ръст от шест на сто - също до 35 на сто.
Според социолозите засилващата се поляризация в личното отношение към Борисов се очертава като нов фактор, който безспорно ще влияе и върху предстоящата предизборна кампания.
"Потенциален ресурс на управляващата партия е високият рейтинг на Росен Плевнелиев, Кристалина Георгиева и някои кметове", посочи Боряна Димитрова.
Тя допълни, че най-критични към работата на правителството са хората с по-ниски доходи, възрастните, жителите на по-малките населени места.
"Нарастват обаче негативните оценки и сред частните собственици, хората със свободни професии и представителите на средната класа в областните центрове“, съобщи Боряна Димитрова.
Според проучването ако изборите бяха днес, за ГЕРБ биха гласували 24 процента от избирателите, при 26 на сто през февруари.
"БСП стабилизира и леко подобрява позициите си. Намаляват декларираните намерения за подкрепа на ДПС и слабо се повишават тези за "Синята коалиция", отчитат още от "Алфа Рисърч".
Според проучването 28% от анкетираните считат, че е добре Бойко Борисов да се кандидатира за държавен глава, а 66 на сто са на мнение, че той трябва да остане министър-председател.
Лидерите на основните политически сили също бележат спад в доверието си. Изключение прави лидерът на БСП Сергей Станишев, който има лек ръст в личния си рейтинг до 16%.
Най-сериозен спад в доверието има при Волен Сидеров, чиято подкрепа намалява от 10 на 6%.

Източник dnes.bg
Ключови думи:  Бойко Борисов, социологическо проучване

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.