Пропускане към основното съдържание

ЕК: В България бюджетът се прави недостатъчно ясно

България трябва да направи публичните си финанси по-предсказуеми и да укрепи и направи по-прозрачни на всички нива тяхното управление и планиране, препоръча вчера Европейската комисия. Макроикономическият сценарий и фискалните прогнози, представени от България за периода 2012-2014 г., са по-оптимистични от тези на комисията и не е ясно с какви бюджетни мерки ще бъдат постигнати.

Изостава се с постигането на бюджетните параметри за тази година, а предвиденият ръст на разходите за 2012-2013 г. (т.е. до края на мандата на това правителство - бел. ред) е доста по-оптимистичен и носи риск за фискалното положение в годините след това, посочват от Брюксел.

Изводите са част от първия по рода си годишен преглед от Брюксел на 27-те национални плана (конвергентната програма за следващите три години и Националната програма за реформи) с цел по-добро управление в Европа и избягване на кризи като тези в Гърция, Ирландия и Португалия. Всяка страна член трябва да изпраща до края на март своята рамка, получава отговор с препоръки и те се обсъждат на ниво финансови министри и държавни лидери (тази година - на 20 и 24 юни).

Днес за пореден път Еврокомисията предупреди, че неефективността на публичния сектор продължава да заплашва със значителен натиск за разходи, и то в години на намалели бюджетни приходи.

Посочва се тежкото положение с обществените поръчки, проблемното ценообразуване и регулации в енергетиката, кризата в образованието и безработицата, за която се очаква в средносрочен план да се върне към нивата преди кризата. Трябва да се ускорят пенсионната реформа и мерките, стимулиращи възрастните да продължат да работят, както и борбата със сивия сектор на трудовия пазар.
Докладът съвпадна с поредните критики на финансовия министър Симеон Дянков към Националната агенция за приходите, последвани от промени в ръководството й. Нов зам. изпълнителен директор по контролната дейност стана Христо Костадинов, а досегашният титуляр на длъжността оглави НАП - София, където борбата с данъчните измами бе определена като незадоволителна.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.