Пропускане към основното съдържание

Заплашиха Първанов с "най-лошото"

Анонимен мъжки глас заплаши на тел. 166 президента Георги Първанов малко преди пристигането му в Димитровград, където държавният глава участва в конференцията "Светът на българина през 20 век".
„Очаквайте най-лошото за президента“, е гласяло телефонното съобщение, съобщиха за Dnes.bg от полицията в Хасково.
Заплахата е отправена в 10.35 часа в димитровградското полицейско управление. Мъжът се е обадил от обществен телефон на бул. „Раковски“ в града.
Взети са отпечатъци от уличния телефон, но извършителят все още се издирва, казаха още от полицията.
Заплахата за живота на Първанов наложи промяна в програмата му. След участието си в конференцията президентът трябваше да отиде пеш до Историческия музей в града, но държавният глава бе откаран с кола.
По-късно пред журналисти Първанов коментира, че появата на Меглена Кунева като кандидат за президент поставя въпроса за съотношението между "гражданското" и "партийното".
"Според мен се забелязват двете крайности - едните отричат партийното, другите  продължават да смятат, че политиката може да се реализира единствено чрез партиите", заяви държавният глава.
По думите му на изборите се отива от името на партиите, но президентските, а и кметските избори, предполагат и мажоритарния кандидат.
"Аз самият като човек, който е минал и по двата пътя към президентската институция, бих препоръчал да не се конфронтират двата подхода, а да се търси един баланс на разумно съчетание между силата, възможностите, структурите, организацията, която партиите предлагат, и на гражданското начало", отбеляза Георги Първанов.
Според него по примера на това, което става в Европа и по света, все повече ще се чува гласът на гражданското общество.
Президентът изрази безпокойството си от възникналото напрежение във Висшия съдебен съвет, но отказа да коментира ситуацията.
"Мога само да изразя своето безпокойство, но повече не бих могъл. А и не е редно да коментирам, защото винаги съм избягвал да се намесвам в работата на съдебната власт. Наистина това са сигнали, които трябва да бъдат видени много внимателно от управляващите, от обществото ни, защото съм сигурен, че реакции от Европа ще има", отбеляза той.
Президентът Георги Първанов е призовал вицепремиера Симеон Дянков да изтегли проекта за промяна на Конституцията по време на срещата им вчера, на която бе представен Пактът за финансова стабилност.

Източник dnes.bg
Ключови думи:  Георги Първановзаплаха

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.