Пропускане към основното съдържание

Топ 20 на нездравословните храни

или кои продукти никога не са полезни.




През последните десетилетия, независимо от това искаме или не, рекламата навлиза навсякъде във всекидневието ни. И ако сляпо й вярваме, ще се окаже, че много храни, промоцирани като полезни, всъщност не са такива. И в случая не става дума само за това че ще натрупаме някой и друг излишен килограм и ще загубим добрата си фигура.

Ако не сте убедени, че е така, прочитайки по-долното, си дайте сметка дали именно такива храни не запълват най-голяма част от рекламните паузи. А ако сте скептични към някои от продуктите в списъка, все пак става дума за конкретно съдържание и мярка, а не за храната изобщо:

1. Дъвчащи бонбони
Те съдържат голямо количество захар, добавки, оцветители и друга химия.

2. Чипс
Една “перфектна” комбинация от въглехидрати и мазнини в красива обвивка от оцветители и вкусови ароматизатори.

3. Сладки газирани напитки
Те са смес от захар, химия и газ. Кока-колата например е известна като средство за... премахване на ръждата!?.
Газираните напитки са вредни най-вече заради високата си концентрация на захар и затова едва утолили жаждата си с тях, след 5 минути отново изпитвате нужда от течности.

4. Шоколадови десертчета
Те са безброй на вид, но всеки един е съчетание на прекалено много калории, добавки, генетично модифицирани продукти, оцветители и ароматизатори.

5. Кренвирши и пресни салами
Месните деликатеси си остават едни от най-вредните продукти. Те съдържат т.нар. скрити мазнини (свинска кожа, сланина и др.), които са “облечени” в набухватели, ароматизатори и оцветители. Много производители на месни изделия използват т.нар. трансгени - около 80% от кренвиршите, сарфаладите и пресните колбаси изобщо се състоят от трансгенна соя.

6. Мазно месо
То спомага за образуването на холестеролните плаки върху стените на съдовете, което провокира възникването на сърдечно-съдови заболявания.

7. Майонеза
Тя е изключително калоричен продукт, който съдържа голямо количество мазнини и въглехидрати , оцветители, подсладители и т.н. Към тази група продукти могат да се отнесат и кетчупът и различните сосове и подправки, които съдържат генномодифицирани продукти, оцветители и вкусови заместители.

8. Юфка за бързо приготвяне
Тя няма нищо общо с домашната юфка, а е чисто “постижение” на химическата индустрия с всички негативни последици от това.

9. Сол
В прекомерно количество тя повишава кръвното, нарушава солно-киселинния баланс в организма, способства за натрупването на токсини. Без да се отказвате от нея, постарайте се да ограничите употребата й.

10. Алкохол
Дори в минимални количества затруднява усвояването на витамините. Освен това е изключително калоричен.

11. Зърнена закуска
Зърнените закуски се славят със своята полезност и хранителни качества и дори се препоръчват за отслабване. Но често някои от тях съдържат прекалено много захар и сол, а всички витамини в продукта са изкуствени.

12. Дъвчащи десертчета
Те наистина могат да съдържат полезните за здравето овес и ядки, но в тях има и много сироп, млечен шоколад и други съвсем не полезни продукти.

13. Йогурт с добавени парченца плодове
Обезмаслен все още не значи полезен. В йогурта има захар, царевичен сироп или изкуствени подсладители. По-добре се купувайте “обикновено” кисело мляко и сами си нарязвайте в него парченца плодове.

14. Хляб
Вкусният хляб не винаги е полезен за здравето. Пълнозърнестият също може да съдържа царевичен сироп и трансмазнини. Прекомерната му употреба няма как да не се отрази на фигурата ви точно в обратната на желаната посока.

15. Сандвичи
Чести ги определят като “леки”, но всъщност те съдържат захар, протеини и твърде много бял хляб.

16. Плодов сок
Дори 100% плодов сок (с редки изключения) съдържа захар, а често и фруктоза. Известно е, че прекалено голямото количество фруктоза способства за повишаването на нивото на холестерола и води до затлъстяване. Няма да намерите и нито един сок, в 
сок, в който да няма стабилизатори.

17. Енергийни напитки
Те са създадени да попълват организма с електролити, въглехидрати и други полезни вещества, но съдържат много захар – до 30 г в 1 опаковка. А и кой може да определи с точност дали чувството на отпуснатост и лесната умора се държат на недостига на някои от съдържащите се в тези напитки вещества!?

18. Салати fast food
Ако ще избирате между двете злини, по-добре все пак си поръчайте двоен чийзбургер, отколкото пилешка салата.

19. Замразени продукти
Няма нищо лошо в замразените плодове или зеленчуци. Но те погрешно се смятат за “леки” и “полезни”. За да се запазят полезните качества на замразяваните храни е необходима специална технология на бързо и дълбоко замразяване, която не е сред най-популярните в нашата част на света, защото оскъпява доста продукта.

20. Диетична сода
Всъщност тя съдържа изкуствени заместители на захарта - например аспартам, който е приблизително 200 пъти по-сладък от захарта. 
Много от изброените продукти със сигурност са част от храненето на повечето от нас. За други са се превърнали в норма. Затова ни е много трудно да се откажем от тях. Но можем поне да ограничим тяхната употреба.(а)

Източник zdrave.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.