или кои продукти никога не са полезни.
Ако не сте убедени, че е така, прочитайки по-долното, си дайте сметка дали именно такива храни не запълват най-голяма част от рекламните паузи. А ако сте скептични към някои от продуктите в списъка, все пак става дума за конкретно съдържание и мярка, а не за храната изобщо:
1. Дъвчащи бонбони
Те съдържат голямо количество захар, добавки, оцветители и друга химия.
2. Чипс
Една “перфектна” комбинация от въглехидрати и мазнини в красива обвивка от оцветители и вкусови ароматизатори.
3. Сладки газирани напитки
Те са смес от захар, химия и газ. Кока-колата например е известна като средство за... премахване на ръждата!?.
Газираните напитки са вредни най-вече заради високата си концентрация на захар и затова едва утолили жаждата си с тях, след 5 минути отново изпитвате нужда от течности.
4. Шоколадови десертчета
Те са безброй на вид, но всеки един е съчетание на прекалено много калории, добавки, генетично модифицирани продукти, оцветители и ароматизатори.
5. Кренвирши и пресни салами
Месните деликатеси си остават едни от най-вредните продукти. Те съдържат т.нар. скрити мазнини (свинска кожа, сланина и др.), които са “облечени” в набухватели, ароматизатори и оцветители. Много производители на месни изделия използват т.нар. трансгени - около 80% от кренвиршите, сарфаладите и пресните колбаси изобщо се състоят от трансгенна соя.
6. Мазно месо
То спомага за образуването на холестеролните плаки върху стените на съдовете, което провокира възникването на сърдечно-съдови заболявания.
7. Майонеза
Тя е изключително калоричен продукт, който съдържа голямо количество мазнини и въглехидрати , оцветители, подсладители и т.н. Към тази група продукти могат да се отнесат и кетчупът и различните сосове и подправки, които съдържат генномодифицирани продукти, оцветители и вкусови заместители.
8. Юфка за бързо приготвяне
Тя няма нищо общо с домашната юфка, а е чисто “постижение” на химическата индустрия с всички негативни последици от това.
9. Сол
В прекомерно количество тя повишава кръвното, нарушава солно-киселинния баланс в организма, способства за натрупването на токсини. Без да се отказвате от нея, постарайте се да ограничите употребата й.
10. Алкохол
Дори в минимални количества затруднява усвояването на витамините. Освен това е изключително калоричен.
11. Зърнена закуска
Зърнените закуски се славят със своята полезност и хранителни качества и дори се препоръчват за отслабване. Но често някои от тях съдържат прекалено много захар и сол, а всички витамини в продукта са изкуствени.
12. Дъвчащи десертчета
Те наистина могат да съдържат полезните за здравето овес и ядки, но в тях има и много сироп, млечен шоколад и други съвсем не полезни продукти.
13. Йогурт с добавени парченца плодове
Обезмаслен все още не значи полезен. В йогурта има захар, царевичен сироп или изкуствени подсладители. По-добре се купувайте “обикновено” кисело мляко и сами си нарязвайте в него парченца плодове.
14. Хляб
Вкусният хляб не винаги е полезен за здравето. Пълнозърнестият също може да съдържа царевичен сироп и трансмазнини. Прекомерната му употреба няма как да не се отрази на фигурата ви точно в обратната на желаната посока.
15. Сандвичи
Чести ги определят като “леки”, но всъщност те съдържат захар, протеини и твърде много бял хляб.
16. Плодов сок
Дори 100% плодов сок (с редки изключения) съдържа захар, а често и фруктоза. Известно е, че прекалено голямото количество фруктоза способства за повишаването на нивото на холестерола и води до затлъстяване. Няма да намерите и нито един сок, в сок, в който да няма стабилизатори.
17. Енергийни напитки
Те са създадени да попълват организма с електролити, въглехидрати и други полезни вещества, но съдържат много захар – до 30 г в 1 опаковка. А и кой може да определи с точност дали чувството на отпуснатост и лесната умора се държат на недостига на някои от съдържащите се в тези напитки вещества!?
18. Салати fast food
Ако ще избирате между двете злини, по-добре все пак си поръчайте двоен чийзбургер, отколкото пилешка салата.
19. Замразени продукти
Няма нищо лошо в замразените плодове или зеленчуци. Но те погрешно се смятат за “леки” и “полезни”. За да се запазят полезните качества на замразяваните храни е необходима специална технология на бързо и дълбоко замразяване, която не е сред най-популярните в нашата част на света, защото оскъпява доста продукта.
20. Диетична сода
Всъщност тя съдържа изкуствени заместители на захарта - например аспартам, който е приблизително 200 пъти по-сладък от захарта.
Източник zdrave.bg
Коментари
Публикуване на коментар