Пропускане към основното съдържание

Мълчанието на съдиите водело до спекулации по техен адрес

По-активно присъствие в публичното пространство препоръча председателят на Върховния касационен съд Лазар Груев на ръководителите на съдилища в страната.

Той заяви, че заради мълчанието на съдиите често по адрес на тяхната работа се правят некоректни и неверни коментари. Самият Груев обеща да промени своята медийна политика. Това стана по време на традиционния отчет, който председателят на Върховния касационен съд прави на среща с журналисти. 

Мълчанието на съда ражда спекулации и неверни интерпретации, каза още Лазар Груев, който през първите три години от мандата си се очерта като „мълчаливия председател на ВКС”. 

Свръхнатовареност, липса на държавна политика по отношение на алтернативните методи за решаване на спорове, какъвто е медиацията например, проблеми с призоваване с експертизите, на места на ненормални битови условия, това е записал в отчета си до парламента Лазар Груев за изминалата 2010 година. 

Изборът за председател на Софийския градски съд пък поставил няколко въпроса, на които ВСС трябва да даде отговор. Един от тях е как четирима от гласувалите членове промениха за няколко минути мнението си, подкрепяйки първо Величка Цанова, а след това Владимира Янева, каза Лазар Груев пред журналисти.

На първия тур при изборите за Цанова гласуваха девет от членовете на ВСС, а на балотажа я подкрепиха само петимата, които издигнаха кандидатурата й. 

Според Груев това е или раздвояване или предварително подготвен сценарий. Притеснително е и това, че се проверява биографията на един съдия от страна на вътрешния министър. 

Аз никога не съм коментирал назначения в МВР, каза Груев, който не намира нищо укоримо в това, че над 100 съдии са подкрепили с подписка кандидатурата на Цанова.

Не е вярно, че кандидатурата на Цанова е политическа, съдиите не разбират терминологията "политическа кандидатура". Това изказване е обиждащо, каза Лазар Груев.

Подкрепихме с още четирима мои колеги съдия Величка Цанова за председател на СГС, защото е изключителен професионалист, каза председателят на ВКС. 

Той споделя извода на доклада на европейската асоциация на съдиите, че непремереното говорене излага на риск независимостта на съдебната система и нарушава върховенството на закона.

Лазар Груев е съгласен с идеята делата срещу полицаи да се върнат към военната магистратура.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.