Пропускане към основното съдържание

Германия: Кълнове са източникът на заразата с E.coli

Нови данни потвърдиха, че бобени кълнове са най-вероятният източник на заразата със смъртоносната разновидност на бактерията ешерихия коли (E.coli). Това съобщиха от института "Роберт Кох", предаде "Ройтерс".

"Бобовите кълнове са", заяви Райнхард Бюргер, председател на института "Роберт Кох" - националният център за контрол и превенция на заболяванията в Германия. Въпреки че тестовете на кълнове от ферма в Долна Саксония не бяха положителни, разследващите пътя на бактерията са събрали достатъчно доказателства, за да потвърдят, че кълновете са причинител на заразата.

Бюргер заяви, че е девет пъти по-вероятно хората, които са яли кълнове, да се заразят с бактерията, отколкото тези, които не са яли.

До момента жертвите на E.coli са 30, а заразените са около 3000.

Бюргер каза пред журналисти, че е много щастлив да представи откритието, което ще позволи "да се изолира причинителят и източникът на инфекцията".

"Заразата не е прекратена", подчерта обаче той.

Председателят на института "Роберт Кох", обяви още, че се отменя предупреждението за потребление на краставици, домати и зелена салата, но такова остава за консумацията на кълнове.

Заразата избухна в края на май, като първоначално Германия обяви, че източник са испански биокраставици. С това германските власти си навлякоха гнева на хиляди зеленчукопроизводители, които и до момента търпят загуби, защото не могат да пласират продукцията си.

Заради липсата на информация коя е причината за заразата с E.coli Русия, Ливан и Саудитска Арабия забраниха вноса на зеленчуци от Европейския съюз.
Бактерията е рядък щам, който никога досега не е причинявал подобно огнище на зараза, съобщи Световната здравна организация. Тя предизвиква инфекция, която може да има за усложнение хемолитично-уремичен синдром (ХУС) и да доведе до бъбречна недостатъчност и смърт.

Източник dnevnik.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.