Пропускане към основното съдържание

ГЕРБ подкупва предизборно, изрева Станишев

Увеличението на минималната работна заплата и намерението да се вдигнат пенсиите се прави чисто предизборно. За този скок на доходите няма откъде да се вземат пари. Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев.
"Тези увеличения няма да покрият дори инфлацията. 30 лева са крайно недостатъчни. Прагът на бедност вече е 276 лева", обясни Станишев. 
За да се усети от хората, увеличението на пенсиите трябва да е най-малко с 30 лева, а минималната работна заплата трябва да стане 300 лв., изчисли Станишев.
Той сметна още, че за да се вдигнат пенсиите с 5% до края на годината ще са необходими общо 180 млн. лева. Ако скокът е с 10%, сумата набъбва до 360 млн. лева. При сегашната ниска събираемост не виждам откъде управляващите ще вземат парите, посочи лидерът на социалистите.
Според него от ГЕРБ планират да направят актуализация на бюджета, но ще я отложат за след изборите през есента.
Станишев подчерта още, че повишаването на заплатите и пенсиите е крайно закъсняло. „Опитват се да подкупят хората преди изборите“, категоричен беше той. "Кандидат-президентът Бойко Борисов си прави кампанията", допълни той.
„Това е най-антиконституционното правителство, което България е имала“, каза Станишев по повод решението на Конституционния съд, който обяви за незаконно прехвърлянето на вноските от частните пенсионни фондове към НОИ на работниците първа и втора категория труд.

Още по темата

„Почти 110 млн. лева ще трябва да бъдат върнати в частните пенсионни фондове, защото тези пари вече са в НОИ. Това ще доведе до още по-голям дефицит“, обясни лидерът на БСП.
По думите му някой трябва да поеме политическа отговорност. „Преди две седмици Христина Митрева беше уволнена заради недостиг. А тези 100 милиона? В такъв случай Дянков също трябва да бъде уволнен незабавно от премиера“, каза Станишев.
Този скандален законопроект е внесен в парламента лично от министър-председателя, допълни той.
„ГЕРБ отново с полицейски ботуши погази българската конституция“, каза червеният депутат проф. Любен Корнезов. Той допълни, че и 12-те съдии от КС са подписали решението. „Бием ГЕРБ с 12:0“, обобщи той. По думите му Борисов, Дянков и Тотю Младенов трябва да оправят последиците от създадения „батак“.
Готови сме да разговаряме по темата „вот на недоверие“, но не през медиите, декларира Станишев по повод изказването на лидера на ДСБ Иван Костов, че Синята коалиция би подкрепила вот на недоверие в областта на вътрешната сигурност и обществения ред, но не и за цялостното управление на правителството на ГЕРБ.
„Не е зле ДСБ и Синята коалиция да се самоопределят – опозиция ли са или управляващи. Парадоксално е да критикуваш кабинета, да заявяваш, че си опозиция, а в същото време да не подкрепяш вот на недоверие към правителството“, каза Станишев.
„Ако Иван Костов смята, че проблемът на правителството е Цветан Цветанов, се заблуждава. Проблемът е Борисов“, подчерта Станишев.

„Да се оправят помежду си“, беше пък неговият лаконичен коментар по повод „разклатения“ стол на шефа на НАП Красимир Стефанов. 
„Боричкат се за власт. Вероятно Красимир Стефанов е ядосал Дянков, който води война с Цветан Цветанов, че е покрил нещата за имотите на Цветанов. И сега се търси причина да бъде освободен“, смята Станишев.

Източник dnes.bg
 Ключови думи:  БСП, сергей станишев

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.