Пропускане към основното съдържание

Акция "Респект II" на Найденов срещу цените

Безплодните акции на земеделското министерство срещу поскъпването на храните и публичното заклеймяване на "спекулата" прераснаха в идея да се въведе държавен механизъм за наблюдение и "намеса при необходимост" на пазара. За нея съобщи във вторник земеделският министър Мирослав Найденов, очаква се утре да бъде обсъждана на заседание на Министерския съвет.

Без да даде никаква конкретика, министърът обясни само, че ще предложи "пакет от мерки, с които да се следи движението на цените на храните и договорните отношения по веригата производител-преработвател-търговец", а министър-председателят ще има инструментариум да налага санкции при "отклонение".

Идеята беше аргументирана с последното проучване на "Алфа Рисърч", според което за 80% от българите поскъпването на храните е най-лошото събитие в последните три месеца, което влияе зле на имиджа на кабинета. "След като е така, те очакват по някакъв начин правителството да реагира", каза вчера Найденов. Точно преди коледните празници Мирослав Найденов прати ветеринарите да проверяват цените на храните, за да респектират търговците.

От акцията ефект нямаше, както се вижда от социологическото проучване. Проверка на "Дневник" показа, че идеята за "Респект II" не е обсъждана нито с големите сдружения в хранителния сектор, нито с работодателските организации. Тя не е стигнала и до Комисията за защита на конкуренцията, единствената с правомощия да санкционира монополите или картелните споразумения, които могат да причинят изкуствено повишаване на цените в условията на пазарна икономика.

Представители на големите бизнес сдружения изразиха недоволство от опитите за намеса на държавата в свободния пазар. "Подобно предложение ми звучи много фантастично. В ЕС има куп документи, които уреждат свободната търговия, и въвеждането на инструментариум за контрол на цените би ги нарушило", каза председателят на асоциацията на хлебопроизводителите Георги Попов.

Според изп. директор на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България Евгений Иванов "много трудно може да бъде измислен такъв инструментариум, който да не противоречи на свободната пазарна икономика".

Източник dnevnik.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.