Пропускане към основното съдържание

Дянков в Харвард: Излизаме стабилни от кризата!

"България излиза стабилна от кризата, стои добре в регионален план и има добро бъдеще".
Това каза вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков на публична лекция във факултета по държавно управление "Джей Еф Кенеди" на Харвардския университет.
По думите му стриктните правила за финансова стабилност не ограничават политиците, а ги дисциплинират.
"Необходими са ясни и законово подплатени принципи за спазване на фискална дисциплина, които да гарантират възстановяването на икономиката при излизане от кризата и да намаляват рисковете при бъдещи кризи. Когато в Европейския съюз започва да се води дебат за нуждата от по-стриктни общоевропейски правила, българското правителство излезе с идеята за пакт за финансова стабилност", посочи Дянков.
Той представи пред студентите трите мерки в проекта, които обхващат ограничаване на преразпределителната роля на държавата, гарантиране на балансирана бюджетна позиция и въвеждане усложнен механизъм за промяна на преките данъци чрез квалифицирано парламентарно мнозинство.
"Един от уроците на кризата е, че когато общоевропейските правила не са залегнали и в националните законодателства, то няма гаранция че ще бъдат спазвани", каза по време на лекцията си Симеон Дянков.
Министърът подчерта, че идеята е мерките от Пакта за финансова стабилност да залегнат в конституцията на страната.
Екипът на българското Министерство на финансите вече е започнало консултации с представените в парламента политически сили, включително опозиционните партии.
"Последните три правителства на България установиха приемственост във фискалната политика на страната ни", отбеляза Дянков.
"Стремежът към поддържане на ниски данъци, нисък държавен дълг и недопускане на големи дефицити осигуриха на България сравнително безболезнено преминаване през кризата.
Поради исторически причини страната е била в лоша изходна позиция при влизането си в Европейския съюз и сега пред правителството стои задачата за постигане на средноевропейските стандарти на живот.
Добрите ни макроикономически показатели предполагат по-бързо възстановяване и напредък, ако бъдещите правителства продължат да водят дисциплинирана финансова политика", каза Дянков.
"На пръв поглед идеята за конституционно заложени финансови правила е радикална, но на България и трябват смели и успешни решения. Когато става въпрос за икономическата сигурност на държавата, политиците трябва да преодолеят някои от традиционните различия по между си", подчерта Дянков в Харвард.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.