Пропускане към основното съдържание

КЗК глоби "Интерснак" със 120 хил. лева - масирано изкупувала продукти на конкурентите си

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) глоби с 120 695 хил. лева дружеството "Интерснак България" за нелоялна конкуренция, показва справка в регистъра на ведомството. Санкционираната фирма е изкупувала продукти на други фирми, като впоследствие е запълвала освободените рафтове по магазините със свои изделия на по-ниски цени. Наложената глоба е 0.5% от оборота на дружеството за 2009 г., който възлиза на над 24 млн. лева.

Жалба в антимонополното ведомство са подали  "Стар фуудс България", "Кронос дистрибюшън България", "Корона М", "Бест Фудс", СД "Сани Конс Тодорови С-ИЕ", "Муун лайт Д.Ш.Д"  и "Емпорио чипс". В искането си към КЗК от засегнатите компании твърдят, че "Интерснак България" масирано е изкупувала продуктите на всеки един от жалбоподателите, а след това е предлагала договор на търговците на дребно да купуват от нейните продукти с 90% отстъпка от цената.

"Интерснак България" държи около 67% от пазара на снаксове в България. Разпространява на българския пазар марки като hio chips", "Чипи", Pom Bar, Stickletti и други. Наложената глоба не е първа за дружеството. В началото на 2010 г. компанията беше санкционирана заедно с рекламната агенция "Публисис"  с общо 400 хил. лева за заблуждаване на потребителите. Тогава дружеството представяше като български ядки произведени извън страната. През 2008 г. "Интерснак" беше глобена и с 20 хил. лева заради незаконно привличане на клиенти посредством игра.

От "Интерсанкс България" са обяснили пред КЗК, че "очевидно закупувайки стоки на останалите фирми, не само не нарушават законите и добрите нрави, а напротив - насърчава продажбите на своите конкуренти". Освен това по този начин фирмата е искала да освободи място за собствените си продукти. Ръководството на компанията е оправдало поведението си и със съществуваща трайно установена практика търговците на дребно да предлагат срещу възнаграждение на производителите или доставчиците определено място от обекта си или определен стелаж (рафт) за позициониране на стоки.

Проверка на КЗК е установила, че действията на "Интерснак" "не са част от обичайната търговска практика, тъй като предлагането на стоките от търговците на дребно по принцип е насочено към крайните потребители, а не към конкурентите". Според антимонополното ведомство е несъстоятелно твърдението, че по този начин санкционираната компания е търсила начин да освободи място за собствените си продукти. От КЗК са оправдали дружеството само по обвинението, че е предлагало трайно по-ниски цени продуктите си, в случая на 10% от стойността им. Регулаторът е постановил, че договорката е постановена с един договор, и то за кратък период от време - четири месеца.

Източник dnevnik.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.