Пропускане към основното съдържание

Берлин опроверга щастливия Цветанов за Шенген

Берлин опроверга официално твърдението на вицепремиера Цветан Цветанов, че Германия вече е променила позицията си за отлагане на членството на България и Румъния в "Шенген" и само Франция остава против.
"Германия продължава да застъпва позицията, че България ще влезе в Шенген, когато изпълни не само техническите условия, но и постигне значителен напредък в борбата срещу корупцията и организираната престъпност, както и при реформата в правосъдието".
Това става ясно от писмо на германското вътрешно министерство до българската редакция на Дойче Веле.

"Влизането в Шенгенското пространство и премахването на контрола по вътрешните граници е огромна крачка със значителни последствия. Затова не става дума само за изпълнение на Шенгенските критерии като технически процес, но и за отстраняване на слабите места в областта на правосъдието, както и постигане на напредък в борбата срещу корупцията и организираната престъпност.
Като се има предвид влиянието им върху администрацията по границите и Шенгенската информационна система, това може да доведе до тежки последици за вътрешната сигурност на ЕС. Така че тези слабости са повод за опасения и предизвикват скептицизъм по отношение на прекалено бързото присъединяване към Шенген", се казва в официалното писмо на германското вътрешно министерство.
По време на срещата на вътрешните министри на ЕС, която се проведе миналата седмица, Германия е предложила изработване на механизъм за поетапно присъединяване към шенгенското пространство.
Според добре осведомени източници в Брюксел, цитирани от Дойче веле, Берлин признава, че осъществяването на тази идея няма да е технически лесно, но пък подчертава, че промените в механизма на прием в Шенген се налагат от политическа гледна точка.
Германия е била подкрепена от Франция, Швеция и Австрия.
След завръщането си от срещата на Съвета на вътрешните министри миналата седмица Цветанов радостно посочи, че всички европейска държави с изключение на Франция оценяват усилията, които е положила България за покриване на техническите критерии за присъединяване към Шенген.
Финландия и Холандия, които също изразяваха резерви, вече също били по-близки до позицията на Германия и единствено Франция отказвала да промени позицията си.
На въпрос защо Франция е против присъединяването на България, вътрешният министър каза, че те нямат конкретни аргументи.
Той обаче поясни, че Франция прави връзка с механизма за оценка за борбата с организираната престъпност и корупцията.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.