Пропускане към основното съдържание

Триполи се бори за властта... и 70 милиарда долара

Битката, която води Триполи, не е само за властта на режима.
Вече е започнала битка и за контрола на 70-те милиарда долара в Либийския инвестиционен фонд и за резервите на националната банка, пише днес вестник "Ню Йорк таймс", цитиран от БТА.
Във фонда е събрана не само огромна купчина пари, а и сериозен дял от активите на редица елитни компании в Европа - в това число 3 на сто от акциите на британското издателство "Пиърсън" - собственик на вестник "Файненшъл таймс" и на писание "Икономист" - и 7 на сто в италианския футболен клуб "Ювентос".
Фондът, създаден през 2006 г., до неотдавна бе използван като вълшебна визитна картичка на неговия основател - сина на Муамар Кадафи Сейф ал Ислам, който се представяше и като реформаторът във фамилията.
"Пиърсън" вече обяви, че "замразява либийския дял" и няма да плаша дивиденти върху него. Фондът, заедно с либийската централна банка, има дял от 7 на сто и в банка Уникредит.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.