Пропускане към основното съдържание

Първанов поиска ново българско Възраждане

"Изпълнителната власт е тази, която основно и ключово представя България пред Европейския съюз и носи отговорността за това дали се защитават или не българските позиции”.
Това заяви президентът Георги Първанов в интервю пред агенция „Фокус” по повод  133 години от Освобождението на България.
"Ако не можем да прочетем добре своето Възраждане, би трябвало да видим поне какво правят европейците. Най-големите инвестиции се правят сега именно в развитието на образованието, науката, в духовността като цяло”, отбеляза още държавният глава.
По думите му именно църквата, училището и читалището, са онези стълбове, които ни „помагат да се освободим духовно, преди да сме се освободили със силата на оръжието – военно и политически”.
"Когато правихме българския вариант на Стратегия 2020, подобна на европейските измерения, и при нас ключовата тема беше да правим качествено нов икономически растеж. Което става само със силно развито образование и наука, с иновативно производство. Тук е нашата ниша”, продължи Първанов.
Той си пожела управляващите да разберат именно това, „което ще ни позволи да скъсим дистанцията и да настигнем другите европейски народи”.
"Днес политическият език в България е на толкова ниско ниво, колкото не е бил никога. В него прозира, доминира омразата, агресията. Ние се сърдим и укоряваме младите хора, тийнейджърите, които на поредното дерби на стадиона са стигнали до крайности.
Но тези крайности ги виждаме в поведението на българските политици. Виждаме ги от парламентарната трибуна.
Виждаме ги в отношенията между партиите. Т.е. – лошият пример го даваме, за съжаление, ние”, отбеляза още държавният глава.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.