Пропускане към основното съдържание

Еврейските корени на вожда на революцията Ленин

Германският вестник „Зюддойче цайтунг“ публикува рецензия за книгата на професора по история от американския университет Northwestern Йоханан Петровски-Щерн „Еврейският въпрос на Ленин“, която е изцяло посветена на еврейските корени на вожда на революцията.

В СССР тази тема е била едва ли не най-строго пазената тайна чак до разпадането му и историците са получили достъп до документите едва през 90-те години. В Съветския съюз са се опасявали, че сведенията за еврейския му произход ще бъдат използвани от антисемитите. 

„Всъщност от гледна точка хода на световната история не е важно дали предците на Ленин са били евреи, италианци или ирландци. Но тъй като едно от любимите занятия на онези, които се увличат от теориите за заговор, е търсенето на доказателства за еврейския характер на световната революция, Мишко Бланк, прадядо на вожда на същата тази революция, има по-голяма тежест от неговите германски или шведски предци“, пише авторът на рецензията, посочва NEWSru.

Същата тази гледна точка изразява самият автор на книгата през списание „Огоньок“: „Можем да обсъждаме еврейските корени на Владимир Ленин, но това не може да ни помогне да разберем кой всъщност е бил той. Да се обсъжда националният въпрос става неприлично сред руските интелигенти от недворянски произход още в края на ХIХ век, а за революционерите от началото на ХХ век такъв проблем изобщо не е съществувал. Поляци, грузинци, латвийци и евреи са влизали в партията  (РСДРП(б)) единствено и само като революционери“. 

Всъщност евреин е бил прадядото на Ленин Мошко Бланк. На 80 години той се покръства. Дядото на Ленин Исроел при кръщаването си на 17-годишна възраст приема името Александър и се жени за Анна Гросчоп, произхождаща от германци с шведска кръв. 

Майката на Ленин Мария Бланк е родена в семейство, изповядащо православието, и след това се омъжва за християнина Иля Улянов.

Според историка самият Ленин не е знаел нищо за еврейските си корени. 

Документи, потвърждаващи наличието на предци евреи, са открити за първи път от сестра му Анна Елизарова-Улянова в началото на 20-те години. С находката си тя се обръща към партийното ръководство, но се сблъсква със стена. 

Против публикуването им се обявява самият Сталин. Леонид Брежнев и Михаил Горбачов продължават същата линия. 

През 1986 г. Горбачов нарежда да бъдат събрани всички документи за историята на семейство Бланк в една папка, достъп до която да се дава само с личното разрешение на завеждащ отдел в ЦК на КПСС. 

В крайна сметка те са засекретени, а желаещите те да бъдат публикувани са наказани. 

Тайната е разкрита едва през 90-те години с разпада на СССР. 

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.