Пропускане към основното съдържание

Кабелният оператор Blizoo е привличал незаконно клиенти

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) санкционира кабелния оператор "Близу медиа енд броудбенд" (старото име на компанията е "Евроком кабел мениджмънт България") с 56 288 лева, съобщиха от ведомството. Глобеното дружество е привличало незаконно клиенти чрез бонуси. Наложената санкция е 0.1% от оборота на компанията за 2009 г., който възлиза на над 56 млн. лева. Сигнал срещу фирмата в КЗК е подал конкурентният оператор "Нет 1".

Проверка на КЗК е установила, че за период от два месеца между 15 ноември 2010 г. и 15 януари 2011 г. "Близу" (Blizoo) е предоставяла на клиентите си три вида бонуси - безплатни минути за фиксирани телефони, HD програми и ваучър за покупка в "Техномаркет". Първите два вида "подаръци" за потребителите са определени от антимонополното ведомство като отбив от цената, за което дружеството не е в нарушение.

"Близу" е санкционирана, защото е предоставяла и ваучъри за покупка на определена стойност от магазините на "Техномаркет". Необходимо условие за получаване на бонуса е потребителите да подпишат нов договор с кабелния оператор за 18 месеца за тарифните планове -  "Премиум", "Премиум+", "Екстра" и "Смарт". Според антимонополното ведомство това нарушава свободната конкуренция, защото клиентите са стимулирани да изберат дадена компания не заради качеството на услугата, а заради добавения към нея подарък.

В свое становище към КЗК от "Близу" са обяснили, че "ваучерите за покупки в търговска верига "Техномаркет" представляват заместващо парите платежно средство, което може да бъде използвано за закупуване на стоки единствено в търговските обекти, стопанисвани от "К енд К електроникс" под марката "Техномаркет". Според ответника това означава, че в настоящия случай даваните ваучери не представляват стока или услуга, като на първо място те са ценни книги, а не стоки и не трябва да се третират като такива.

Източник dnevnik.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.