Пропускане към основното съдържание

С нови 11 мерки превземаме Шенген

Правителството допълни днес списъка с неотложните мерки, които трябва да се изпълнят за постигане на присъединяването ни към Шенгенското пространство.
В новия документ са разписани нови 11 стъпки. Реализирането им ще позволи подобряване на състоянието и поддържане на инфраструктурата в зоната на граничните контролнопропускателни пунктове Калотина, Капитан Андреево, Лесово, Малко Търново и Гюешево, хвалят се от правителствената пресслужба.
Мерките предвиждат:

– монтиране на нови заградителни съоръжения; закупуване на светофарни уредби; асфалтиране на пътни настилки; полагане на нова хоризонтална маркировка; подмяна на електроинсталации и др.
За изпълнението на новите мерки кабинетът отпуска 720 280 лв.
Само преди седмица след среща на външните министри от ЕС стана ясно, че Румъния е напълно готова да се присъедини към Шенген, но членството й е блокирано от България, която не е напълно подготвена.
Според председателството на ЕС това официално разбива общата кандидатура на двете съседни страни да влязат в пространството през март.
"Затова сега целта на унгарското председателство на Евросъюза е до края на юни да бъде взето политическото решение за членството ви", обяви г-жа Юдит Ланг - посланик на Унгария у нас.
По думите й работната група, която оценява подготовката за присъединяването, ще посети България по-късно през март, след което ще бъде изготвено окончателно становище за степента на подготовката.
"Надявам се, че до края на годината България ще бъде член на Шенгенското пространство", каза в заключение дипломатът.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.