Пропускане към основното съдържание

Х. Клинтън: Кадафи проучва да отиде в изгнание?

Либийският лидер Муамар Кадафи и неговите съюзници може би проучват възможности за заминаване в изгнание, макар че не е ясно дали той сериозно би обмислил варианта да се оттегли, заяви държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън, цитирана от Ройтерс.

"Част от това е театър", каза тя в интервю за телевизия Ей Би Си, като заяви, че има хора, които твърдят, че говорят от името на Кадафи, преценявайки различни възможности.

"Голяма част от това е просто характерното за него поведение. То е донякъде непредсказуемо. Но част от него е проучване . . . какви са възможностите ми, къде бих могъл да отида, какво бих могъл да направя. И ние бихме насърчили това", каза Клинтън.

"Аз оставам тук, моят дом е тук, оставам в шатрата си", заяви обаче Кадафи пряко по либийската телевизия.
"Тук съм, тук съм, тук съм", заяви той на поддръжниците си, които развяваха зелени знамена.

Кадафи каза, че чуждите сили, водещи военна операция срещу правителството му, ще претърпят поражение и "свършат на бунището на историята", съобщи Ройтерс.

"Ние няма да се предадем . . . Ще ги разгромим по какъвто и да е начин", каза полковникът в Триполи.

"Готови сме за битката, независимо дали тя ще бъде кратка или продължителна. Накрая ние ще бъдем победители", заяви той в изказване, предавано пряко по телевизията.

На чуждестранните журналисти в Триполи беше казано, че Кадафи е направил изявлението от резиденцията си в столицата, обръщайки се към своите привърженици, изграждащи жив щит, за да го пазят, пише БТА.

Речта му беше последвана от гърмежи в Триполи. В центъра на града се чуваха одобрителни възгласи и стрелба във въздуха.

От своя страна американският президент Барак Обама предупреди, че либийският лидер Муамар Кадафи може да се опита да се задържи на власт въпреки ударите срещу управлението му, предава АФП. Обама добави, че военният подход не е единственият начин американските власти да окажат натиск за отстраняването му.

"Трябва да се има предвид, че имаме не само военни инструменти на разположение за да постигнем напускането на Кадафи", заяви Обама пред Си Ен Ен.

"Ние наложихме силни международни санкции. Замразихме авоарите му. Ще продължим да употребяваме целия обхват на натиск срещу него", добави той.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.