Пропускане към основното съдържание

Шест поредни труса над 5 по Рихтер разтърсиха Япония

Шест поредни труса с магнитуд над 5 по Рихтер разтърсиха Япония през последното денонощие, съобщават международните агенции.

Последното - със сила 5.9, стана край централното източно крайбрежие на главния японски остров Хоншу. По данни на Геофизичния институт на САЩ епицентърът на труса е бил в Тихия океан, на 128 километра югоизточно от Токио. Огнището е било на дълбочина от 11,4 километра.

Няма данни за пострадали хора и нанесени материални щети, нито е обявена тревога за вълни цунами.

От 11 март насам, когато Япония беше разлюляна от опустошителното земетресение с магнитут 9, досега са регистрирани близо 500 затихващи труса.

Според официалните данни жертвите са около 9000. Над 20 000 души обаче са в неизвестност. Други 320 000 са настанени в приюти.

Продължават и проблемите около ядрената централа "Фукушима-1", възникнали след силното земетресение, въпреки че и шестте реактора вече са свързани към електропреносната мрежа.

Огромните кабели са върнати на местата им, но подаването на енергия е започнало само към една от мощностите. Специалистите се опитват да включат захранването отново. Целта е да се активират охлаждащите помпи. Това ще предотврати разтопяването на ядреното гориво и изпускането на радиация.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.