Пропускане към основното съдържание

Държавата си иска три двореца от Царя

Държавата поиска да й бъдат върнати три от царските дворци. Става въпрос за Царска Бистрица, Ситняково и Врана, а исковите молби ще бъдат внесени от адвокатска кантора, упълномощена от МРРБ.
Според адвокат Ирен Савова, цитирана от БТА,  неправомерно на наследниците на Цар Фердинанд са върнати трите имота.
Поради тази причина за всичките годините на ползване държавата претендира за 110 000 лева.
Исковете са към седем наследници, сред които Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза Хробок. Ответник по делото за Враня освен наследниците ще е и Столична община.
Връщането на трите двореца и земята към тях е станало преди години. За възстановяването на собствеността на наследниците на Царска Бистрица и Ситняково подпис е положен от областния управител на София, а за Враня от тогавашния кмет Стефан Софиянски.
Исковете на адвокатите са три, за всеки имот поотделно.
Според юристите към двореца Бистрица има и земя от около 200 декара, а към двореца Враня - над 990 декара.
Само за двореца Ситняково претенцията е за сградния фонд, тъй като земята там е общинска.
С исковете до Софийския окръжен и Софийския градски съд ще се иска да бъде обявени за нищожни документи, с които наследниците на Цар Фердинанд са въведени във владение.
В края на юли МРРБ сключи договори с три адвокатски кантори, които трябваше да направят документен анализ и да предложат варианти за решаване на казуса с царските имоти.
По-голямата част от царските имоти бяха върнати на Симеон Сакскобургготски и Мария-Луиза Хробок по времето, по което бившият цар беше премиер.
Реституцията стана възможна възоснова на решение на Конституционния съд от 1998 г., с което бе обявен за противоконституционен Закона, с който имотуществото на цар Фердинанд I и цар Борис III е одържавено.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.