Пропускане към основното съдържание

Операцията срещу Либия се забавя

Трета нощ продължиха въздушните удари около Триполи, но атаките изглежда не са толкова интензивни, съобщи Reuters, позоваваайки се на американски генерал.
Либийската държавна телевизия съобщи вечерта в понеделник, че на няколко места в Триполи се бомбардира.
Междувременно бунтовниците, които бяха изтласкани в бастиона си Бенгази преди военната операция да спре напредването на силите на Кадафи, до сега не са се възползмвали много от външната помощ. Затова нарастват страховете, че ситуацията може да се превърне в патова.
„Усещането ми е, че ако не се случи нещо необичайно или неочаквано, може да станем свидетели на разреждане на атаките”, каза генерал Картър Хем, който командва американските сили в либийската операция.
Ракетният обстрел до момента обаче е бил достатъчно интензивен, за да се смята, че е унищожена голямата част от противовъздушната отбрана на Либия.
Президентът Барак Обама, притиснат от въъпроси за въвличането на САЩ в трета война в мюсюлманска държава, за пореден път обяви, че Щатите ще освободят лидерското място в коалицията срещу Либия до дни.
САЩ и съюзниците бяха подложени на критика заради интензивността на атаките в началото на операцията, включващи 110 ракети „Томахоук” в събота.
Шефът на Арабската лига Амр Муса, който подкрепи резолюцията на ООН за забранена за полети зона повдигна въпроса за методите, с които тя се налага. Руският премиер Владимир Путин директно нарече операцията „средновековен кръстоносен поход”.
Бунтовниците в Либия посрещнаха с радост въздушните удари и обявиха, че се координират със съюзниците. До момента обаче има малко сигнали, че тази координация е донесла ползи на опозиционните сили. Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.