Пропускане към основното съдържание

30 000 глоба за чужд работник на черно


Солени глоби грозят работодатели, които наемат на работа чужденци без разрешение. С 30 хил. лв. ще олекнат фирмите за всеки нает на черно гражданин от страна извън Европейския съюз. Санкцията е двойно по-висока от тази, която се налага за български работник без трудов договор, предаде АСН.
Това са част от промените в Закона за насърчаване на заетостта, които правителството ще гледа днес на редовното си заседание. Кабинетът трябва да одобри и условията за издаване на т.нар. синя карта за висококвалифицирани специалисти от държави извън Евросъюза. Като такива законопроектът определя хората с висше образование, което отговаря на бакалавърска степен и може да бъде доказано с диплома.
Така от синя карта се лишават специалисти, които може и да нямат диплома, но са със солиден опит в професията и имат сертификати за квалификация. Такива са предимно компютърните спецове.
Работодателските организации настояват за по-широк достъп на чужденци до синя карта, така както го позволява самата европейска директива. Освен висше образование тя признава и поне петгодишен професионален опит, който може да бъде доказан.
Възраженията на държавата са били, че това отваря възможности за измами. Бизнесът обаче настоява законът да е по-либерален към страните, в които има българска диаспора. Идеята е хората, които кандидатстват за българско гражданство, да могат да се уредят със синя карта, докато тече процедурата. Кетапът им дава право да доведат у нас цялото си семейство и да сменят работодателите си.
Синята карта трябва да бъде въведена от 1 юни.

Източник actualno.com

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.