Пропускане към основното съдържание

Еврокомисарят по екологията: Не сме отписали завода за боклук на София

Не е изключено строежът на завода за преработка на отпадъци, който София подготвя от години,  да бъде финансиран с европейски средства, въпреки натрупаното забавяне и неяснотите в проекта. Това стана ясно в четвъртък от изказване на еврокомисаря по околната среда Янез Поточник пред журналисти.

Столичната община кандидатства за 81 млн. евро по оперативна програма "Околна среда", с които смята да изгради завода – най-скъпия от трите елемента на софийската система за управление на отпадъците. Миналата година Европейската комисия одобри депото за сметта, която не може да се преработи, и компостиращата инсталация за зелени отпадъци, но счете проекта на завода за твърде скъп и поиска преразглеждането му. Консорциумът на фирмите "Станилов" и "Хайлит, който миналия юни спечели търга на общината, предложи съоръжението да се построи за близо 209 млн. лв.

"Със сигурност искаме вашата страна да реши проблема, който е критичен за София, чрез фондовете за солидарност", каза словенският еврокомисар в отговор на въпрос на "Дневник" дали Брюксел все пак ще подкрепи проекта. "Въпросът не е дали тези средства трябва да бъдат взети по линия на европейската кохезионна политика. Всъщност въпросът е как всички критерии, които имаме, ще бъдат изпълнени. Това трябва да бъде уредено и с Европейската инвестиционна банка", допълни Поточник, като уточни че в ЕК водещата роля по казуса е на генерална дирекция "Регионална политика".

Еврокомисарят обаче не изключи напълно и възможността София да загуби парите. "На теория тази опция е възможна за всеки проект в Европа. Ако нещо не е наред, парите могат да бъдат върнати в общия европейски бюджет", посочи той. "Сега българските власти и Европейската комисия трябва да търсят решение, с което по ефективен начин да се изразходват парите и да се реши проблемът на София".

Поточник е в Будапеща за неформална среща с екоминистрите на дръжавите-членки, на която представи някои моменти от т. нар. План за водите на ЕС (Water Blueprint). Идеята е общността да използва по-ефективно топящите се водни запаси. Високото потребление на вода в земеделието и замърсяването на водоемите са сред основните проблеми, поради които се налага и реформа в Общата селскостопанска политика, коментира шефът на Европейската агенция по околна среда Жаклин Макглейд. Водният план ще бъде завършен през 2012 г.

Източник dnevnik.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.