Пропускане към основното съдържание

Учениците с диплома и след завършен 10 клас?

Учениците да получават специално удостоверение за завършен 10 клас, след което да могат да решат дали да напуснат училище или не.
Това е едно от решенията, заложени в новата концепция за училищното образование, която ще бъде представена във вторник от МОНМ.
Съветникът на просветния министър Асен Александров припомни, че в момента държавата има ангажимент да осигури образование на младежите до 16-годишна възраст, след което ученето не е задължително.
Идеята на министерството е учениците, които отпадат рано от училище, все пак да имат някакъв сертификат за завършено образование.
Децата, които напуснат школото, ще имат право да се върнат след година, ако преценят, че желаят да продължат обучението си.
Те ще могат да продължат във вечерно училище или в дистанционна или индивидуална форма, посочи още Александров.
Дали идеята ще бъде приета зависи от Министерския съвет.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.