Пропускане към основното съдържание

Пак се повиши налягането в ІІІ реактор на "Фукушима-1"

Повишаване на вътрешното налягане в стоманения корпус на  III реактор на авариралата АЕЦ "Фукушима-1" е регистрирано в неделя, съобщи Хидехико Нишияма от Агенцията за ядрена  безопасност.

По думите му усилията за обливане с вода на  реактора може би не действат и ще се наложи да бъде изпуснато известно количество радиоактивен газ от реактора в атмосферата,  предаде Асошиейтед прес.
Това може да забави работата по  възстановяването на електрозахранващите и охладителните  системи  на блока и означава, че ще се повишат радиационните равнища около централата.

Японски военни машини с водни оръдия обливаха близо час в неделя сутринта ІV реактор, като изляха 80 тона вода. 

Компанията оператор "Токио електрик пауър" (Тепко)  заяви, че има трудности при възстановяването на  електрозахранването на реактор 2 - операция, която вече веднъж бе отложена, съобщи АФП.

По нови данни вече седем служители от "Фукушима-1" са получили радиационно облъчване над допустимата граница от 100 милисиверта. Това е годишната норма за професионален служител  на АЕЦ.

Същевременно равнището на радиацията, измерено на  разстояние около 500 м северозападно от централата, се е понижило, съобщи Тепко. Сега радиационният фон там е 2625 микросиверта в час, докато вчера е  бил 3443 микросиверта в час.

Земетресението и вълните цунами, връхлетели Япония на 11 март, са отнели живота на над 8 130 души, над 12 270 души са в неизвестност. Това се казва в поредния междинен доклад на японската полиция. 

Очаква се броят на загиналите да нарасне. “Трябва да подготвим места за над 15 000 трупа”, цитират японските медии изявление на началника на полицията в префектура Мияги, една от най-силно пострадалите при природната стихия. 

По оценка на експерти икономическите щети за Япония може да възлязат на 159 милиарда долара. 

Земетресение с магнитуд 4,6 бе бе регистрирано днес в района на префектура Фукушима на дълбочина 10 км.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.