Пропускане към основното съдържание

Експерт: Евтиният ток от АЕЦ "Козлодуй" е манипулация на обществото

Множество малки слънчеви и водни централи, а не АЕЦ "Белене", са по-подходящи за енергийното осигуряване на България, посочиха днес пред медиите енергийни експерти и активисти на национално движение "Екогласност". Според тях въпреки че няма да спре строежа на нови ядрени мощности по света, аварията в японската АЕЦ "Даиичи" показа рисковете на този тип технологии.

Зелените за пореден път поставиха под съмнение необходимостта от нова ядрена централа в България. "Простата житейска истина е, че който притежава технологията и доставя горивото е най-големият печеливш", коментира председателят на организацията Иван Сунгарски, който е бивш депутат.

"Цените на атомния ток у нас не са адекватни. Те са специално нагласени, за да се манипулира общественото мнение в полза на АЕЦ и срещу възобновяемите източници", твърди инж. Георги Тончев, които е участвал в множество проекти за разработване на зелена енергия. В сегашната цена на тока от "Козлодуй" не били включени разходи по поддържане на безопасността. Според Тончев премиерът Бойко Борисов не е прав с изказването си, че ако не се построи АЕЦ "Белене", цената на тока ще се повиши 18 пъти заради слънчевите и вятърните паркове.

"В Германия зеленият ток е около 20% по-скъп от другия и редица фирми го купуват, с което получават имиджови предимства пред конкуренцията", даде за пример Тончев. По думите му не може да се каже дали енергията от определен източник е скъпа или евтина, когато се работи по цени, регулирани от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

Според експертите застраховането на ядрените централи, което да покрие щетите в случаи на бедствие, също е проблем. От 2001 г. обаче в България действа т. нар. национален застрахователен пул, чрез които няколко застрахователни компании поемат част от риска в случай на авария в АЕЦ "Козлодуй".

Източник dnevnik.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.