Пропускане към основното съдържание

Оставете ме жив и се предавам!

Голяма роля за успешното приключване на случая в Сливен, за извеждането на Стефан Петров от банката, освен психолозите, е изиграла и жена, която е негова роднина.

Тя и приятели на Петров са разговаряли с него в продължение на почти осем часа и са успели да го убедят да се предаде.

Това стана ясно на пресконференция на Областната дирекция на МВР в Сливен по повод края на заложническата криза.

Около 7 ч. тази сутрин Петров по своя инициатива се обадил на психолозите и казал, че е готов да приеме предложението им да се предаде. Единствената гаранция, която поискал, е да бъдат запазени животът и здравето му.

Цялото време, след като сградата на Инвестбанк напусна и последната от шестте заложници, похитителят прекарал сам в изолирания трезор на банковия офис.

Според втория екип от двама психолози, които са започнали работа в четвъртък в 23 часа, по време на продължителните седем-осем разговора с него, Стефан Петров вече нито веднъж не е заявявал, че иска да сложи край на живота си.

„Той е един самотен и неуверен човек, който търси себеутвърждаване. По-скоро е импулсивен и взема решенията на момента. Не смятам, че има нужда от психиатрична помощ“, коментира психологът Иво Бешков, който водил решаващия последен разговор с 27-годишния мъж, преди да се предаде.

Според уговорката похитителят излязъл от входа на офиса, оставил оръжието си на земята и с вдигнати ръце се предал на полицаите.

В началото на операцията Петров действал агресивно и объркано и дори произвеждал хаотични изстрели – общо около 15. Той влязъл в банката с цел грабеж.

Изпречилите се пред него охранители и тежкото раняване на единия от тях го разколебало и вече той започнал да мисли как да излезе от ситуацията.

Междувременно нападателят в две чанти прибрал общо около 230-240 хил. лева.
Допълнително напрежение в цялата ситуация за полицията внесла грижата за директора на клона Весела Цонева. В момента на нападението тя била в стаята си и се укрила под бюрото си. 

Петров през цялото време не разбрал за нея. Тя поддържала телефонна връзка с полицията. След прекараните обаче около 18 часа в това положение тя била премръзнала, изплашена и изтощена.

Тогава преговарящите, за да отвлекат вниманието на похитителя, го убедили, че се налага да влязат и да вземат парите, защото са за пенсии. 

След уговорката взломили прозореца на стаята на директорката, откъдето трябвало да изнесат чантите с парите и успели да я изведат. 

Така Весела Цонева последна от общо шестте заложници напуснала блокирания от въоръжения мъж офис.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.