Пропускане към основното съдържание

"Топлофикация - София" поиска общината да отказва услуги за неплатени сметки за парно

Общинската администрация да може да отказва услуги на абонати на "Топлофикация - София", които не са си платили сметката за парно. Това предлага общинското дружество като част от мерките за оздравяване на финансовото си състояние. Те са внесени за обсъждане в общинския съвет, както и в министерството на енергетиката, съобщи БТА. Предложенията са по-скоро за дисциплиниране на абонатите и повишаване на събираемостта, но не и за подобряване на ефективността на компанията и намаляване на разходите.

Ръководството на дружеството предлага и законови промени, които да му помогнат да си събере неплатените сметки. Сред тях е връщането на възможността "Топлофикация" да може да спира парното на цели блокове, ако две трети от абонатите в тях не плащат сметките си. За пореден път се иска и инкриминиране на кражбата на топлинна енергия. Преди няколко години от "Топлофикация" приложиха мярката, но тя беше отменена от съда като незаконна, а дружеството беше санкционирано с 300 хил. лв. от Комисията за защита на конкуренцията, тъй като е злоупотребило с монополното си положение.

От "Топлофикация" настояват още за забавени сметки да може да постановяват незабавно изпълнение и да издават изпълнителен лист за събиране на дълговете. В момента принудителното събиране става след съдебно решение, като делата може да се точат с години.

За повишаване на събираемостта от "Топлофикация" предлагат абонатите да плащат 12 равни месечни сметки, определени на базата на отчетеното потребление за предишната година. Сега сметките са различни в зависимост от сезона, като са най-високи през зимата, когато се плаща и за отопление, и за топла вода. Мотивът е, че така абонатите по-лесно ще планират бюджета си. Изпращането на изравнителна сметка след засичането на топломерите през лятото остава.

Към края на 2010 г. несъбраните вземания на "Топлофикация" са около 358 млн. лв., а задълженията - близо 547 млн. лв. Събираемостта от битовите абонати към края на миналата година е 49.12%, а от стопанските - 91 на сто. Според статистиката на дружеството една трета от гражданите редовно закъсняват с плащането на сметките.

Източник dnevnik.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.