Пропускане към основното съдържание

Московски: БДЖ е в технически фалит

„БДЖ е в технически фалит и се търсят начини за намаляване на оперативните загуби“, заяви транспортният министър Ивайло Московски.


Министърът говори след третата поред среща от преговорите между ръководството на железницата и синдикатите.

Пари за заплати обаче още има, увери председателят на съвета на директорите на БДЖ Владимир Владимиров.

За първите осем месеца на годината БДЖ са със загуби от 25 млн. лв., като за същия период на 2010 година загубата на железниците е била 48 млн. лв.

„За да се покрият старите задължения, трябва да се оптимизират всички дейности, чрез които да се освободи паричен ресурс", допълни Владимиров.



"Крайната цел е така да направим реформите и така да бъде подписан колективният трудов договор, че през 2012 г. железницата да не е на загуба", обясни Московски.

Късно снощи от министерството са изпратили предложение до синдикатите за подобна оптимизация.

От ведомството предлагат съкращаване или разреждане на 182 влака, но кои ще са те, ще се изясни след обсъждане с областните и общинските управи.

„Тази тяхна заявка за нас е изключително тежка и не мислим, че това е поносимо както за хората, живеещи в тези общини и региони, така и за работещите в компанията. На всичко отгоре икономията, която се очаква, е от порядъка на 25-26 млн. лв. на годишна база, които няма как да спасят БДЖ", заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров.

„Съкращаването на влакове е в много груб разчет показано, извадени са влакове с възможно най-ниска рентабилност, основно губещи", коментира предложените за спиране линии Московски.

Стана ясно още, че синдикатите са се съгласили да бъде подписан старият колективен трудов договор, който изтече преди няколко месеца.

Разговорите на ниво работни групи продължават в Министерството на транспорта.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.