Пропускане към основното съдържание

Преброяването в Македония се провали

Преброяване на населението в Македония, което започна на 1 октомври, беше спряно днес.


Членовете на Държавната комисия по преброяването подадоха оставка.

В свое съобщение те казват, че „не са изпълнени основните условия за по-нататъшното осъществяване на преброяването. Това се отнася най-вече за нееднаквото прилагане на утвърдената методология“.

Ако преброяването беше продължило, нямаше да се стигне до реалния брой на населението на Македония и по-специално на етническите общности, предаде телевизия Канал 5. Това можеше да постави под въпрос броя на албанците в страната, които при предишното преброяване бяха 25,2%.

Очаква се правителството да внесе в парламента законопроект за спиране на преброяването. Управляващата коалиция засега не е договорила нова дата за преброяването. Сигурно е обаче, че то ще започне отначало и досегашните резултати няма да бъдат валидни.

Няколко часа преди началото на преброяването на 1 октомври председателят на държавната комисия по преброяването Весна Яневска подаде оставка.

Тя заяви, че под натиск от страна на колегите албанци и турци се подготвя голямо фалшифициране на преброяването.

Яневска обясни, че членовете на комисията от албанска националност настоявали да бъдат преброявани всички граждани, а не какво е установено със закон само тези, които имат постоянно местожителство в страната най-малко 13 месеца и с оригиналните им документи, а не с фотокопия.

Провалилото се преброяване на населението в Македония първоначално беше планирано за април, но беше отложено заради провеждането на предсрочните парламентарни избори през юни.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.