Пропускане към основното съдържание

Дянков против 13-а заплата

Финансовият министър Симеон Дянков е категорично против получаването на 13-а заплата от чиновниците.


"Когато отиват на работа, се подписват за 12 заплати и трябва да получават толкова. Така че, докато аз съм финансов министър, 13-а заплата за държавни чиновници няма да има", отсече вицепремиерът пред bTV.

По думите му рамката на бюджета за следващата година ще бъде готова до края на седмицата. Очакванията са до месец ноември да е минала през МС и да е в НС.

Дянков повтори казаното преди дни, че коледни добавки за работещите в държавния сектор няма да има, но е възможно да бъде отпусната помощ за най-бедните пенсионери.

Финансовото министерство обаче очаква и окончателната икономическа прогноза за следващата година, която е особено важна заради ситуацията в Европа.

"Но бюджетът за 2012 година като обща рамка ще е същият като този за 2011 г."

Финансовият министър обясни, че ще бъдат преориентирани пари от сектор сигурност към други сектори в по-тежко състояние – здравеопазване, образование, култура.

"Към сектор култура ще има към 10-15% увеличение на бюджета. Ще има повече пари и за спорта", коментира Дянков, като уточни, че според него именно това е националната сигурност на страната – здрави образовани деца.

"Разговарях с министър Цветанов, преди той да излезе в отпуск. Говорихме, че трябва да инвестираме повече пари в тези сектори, които са бъдещето на българското общество", обясни Дянков.

По думите му общият бюджет на МВР е над милиард и половина лева чисто, така че ако се махнат 6-7 милиона, "няма да е много".

Министърът обясни, че остават още 2 седмици работа, преди да говори конкретно за бюджета.

Дянков разкритикува централното ръководство на Националната агенция за приходите за неефективните проверки на хората с необяснимо богатство, както е случаят с Кирил Рашков и Христо Ковачки.

"За Рашков толкова години всички са знаели, обществено са знаели, говорих и с Менда Стоянова, това е станало дори и преди нейно време – натрупването на богатството му. Неговите последни официално придобивки са станали в периода 1993–1997 година. По нейно време е бил вече доста разцъфтял. Няма как да се види на местно ниво какво става в разни фондации. Ако има упрек, той трябва да е към централата на НАП тогава“, заяви финансовият министър.

"Защо чак сега разбираме например, че около Ковачки голяма група фирми дължи на държавата 200 млн. лева и отговорът е абсурден: защото ние нямаме анализ и досега това не сме го правили в НАП.

Това е проблем в централно управление на НАП и на органите, които е трябвало да направят такъв анализ. Явно и други фигури ще излязат от бизнеса, от този тип хора, които имат собственост, която няма как да са я придобили с честен труд, с честно изкарване на пари", разкритикува финансовият министър.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.