Пропускане към основното съдържание

ГЕРБ вини ДПС, че възкресява Възродителния процес

Депутатът от ГЕРБ Цвета Караянчева ще сезира ЦИК и Комисията за защита на личните данни за непозволена предизборна агитация от страна на ДПС в Кърджалийско, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.


Кандидатите за кметове на общините Кърджали и Черноочене Хасан Азис и Айдън Осман са изпратили поименни писма до всички млади хора, които за първи път ще упражнят вота си, с които ги призовават да гласуват за ДПС.

В писмата, подписани от Айдън Осман, се внушава, че партията на Доган е единственият защитник на правата и свободите на гражданите и гарант срещу „принудителното изселване, насилственото отнемане на имена, религия, култура и другите последващи събития преди 21 години, които доведоха до създаването на ДПС”.

Освен опита да бъде възкресен призракът на възродителния процес, смущаващо е и обстоятелството, че авторите имат свободен достъп до възрастта на адресатите – ЕГН, адреси, семейно положение и др., което е грубо посегателство върху неприкосновеността на личните им данни и говори за изнасяне на информация от страна на службите ГРАО, заяви Караянчева, която е и областен координатор на партията в Кърджали.

Тя бе категорична, че подобни обръщения насаждат страх и подвеждат избирателите, че ако ДПС не е на власт, техните права ще бъдат застрашени.

Караянчева показа пред медиите интегрална бюлетина с попълнен знак Х за кандидата на ДПС в Кърджали Хасан Азис, която се използва за предизборна агитация по селата, както и рекламни материали на ДПС, в които отсъства задължителния слоган: „Купуването и продаването на гласове е престъпление”.

144 лица, които живеят извън пределите на страната, фигурират неправомерно в избирателните списъци в Кърджалийско и следва да бъдат извадени оттам, огласи още Цвета Караянчева.

По неин сигнал паспортните служби са извършили проверка в общините Джебел и Черноочене и са установили, че от 266 подадени имена 56 процента не живеят в България и нямат право на глас, съобразно нормите на новия Изборен кодекс.

Те имат адрес в съседна Турция и мнозинството от тях не са стъпвали в страната от години.

Масови случаи на подобни несъответствия има в селата Добринци, с. Слънчоглед, с. Рогозче, с. Софийци и мн. др. Аналогична е ситуацията и в Ардинско.

Там от 84 избиратели в Гърбище, Чубрика и Синчец, 75 се намират зад граница.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.