Пропускане към основното съдържание

Различен цвят на бюлетините за избор на президент и кмет

Предвижда се бюлетините да имат частично оцветяване на гърба, като то ще бъде различно за различните избори – за президент и за местна власт, съобщи говорителят на ЦИК Ралица Негенцова.



Следващата седмица ще бъдат ясни цветовете и те ще бъдат показани.

Изборът за президент и вицепрезидент ще е с една бюлетина, която на гърба си ще има едно оцветяване.

Изборът за местни органи на властта ще се осъществи на места с 2 бюлетини – за общински съветници и за кметове на населени места.

Там, където има избор на кметове на кметства, бюлетините за местните избори ще бъдат три. Те също ще имат частично оцветяване на гърба, с което ще се отличават от тези за избор на президент.

В деня на изборите ще има две урни във всяка секция. В едната ще се пускат бюлетините за президент и вицепрезидент, а тези за местната власт ще се пускат в друга урна.

И на двете урни ще има надпис за какъв вид избор са. Ако се намери бюлетина за кмет на община в урната за президент, тя ще се смята за действителна, уточни Негенцова.

Избирателят следва да отрази своя вот със знака "Х", като се зачертава номерът на избрания кандидат. Това ще става само със син химикал.

В тъмните стаички ще бъдат закачени специални табели, на които ще бъде указано как ще се осъществява вотът.

Ще се слагат два печата – при вземането на бюлетината и след гласуването преди пускането в урната.

Ако избирателят прецени, може още да сгъне бюлетината, но по думите на Негенцова фабричното сгъване е достатъчно и тайната на вота не може да бъде нарушена.

До този момент в комисията не са постъпвали сигнали за провеждане на кампанията на друг език. Негенцова обаче припомни, че общинските избирателни комисии са тези, които приемат подобни сигнали.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.