Пропускане към основното съдържание

Стив Ханке: Бойко Борисов е прав за европенсиите

Очевидно е, че пенсионната система в ЕС е на ръба да банкрутира. И че трябва да използват “острия молив” за намаляването им. Те не могат да плащат тези пенсии, но ги обещават, тоест не могат, въпреки че искат. Очевидно премиерът ви е прав. И не е необходимо човек да е гений, за да направи този извод.“



Това коментира в интервю пред в.“24 часа“ бащата на валутния борд Стив Ханке.

Според него в момента няма инвестиции в нововъзникващите пазари по света, защото бизнесът се страхува от излишни рискове.

„Но ако в България нямаше фискална, парична и банкова дисциплина, отливът на капитали щеше да е много по-голям. Трябва да помните, че съседството с Гърция в момента изобщо не ви помага“, коментира още Ханке.

Той предупреждава, че България трябва да се пази от неконтролируем фалит на Гърция, заради гръцките инвестиции и банки в страната.

Още по темата

Ще влезем в Еврозоната, когато видим правила там
Бойко дава акъл на ЕС: Свалете пенсиите до нашите!
Съветът му към управляващите е: „Като цяло правете това, което правите в момента. И не се поддавайте на влиянието на много от европейските политици и европейските финансови министри... Вие може да давате уроци на големите в ЕС. Те нямат уроци, които да дадат на България.“

Според Ханке България не се нуждае от еврото, особено сега, в средата на световната криза.

„Най-лошото, което може да направите, е да губите време за приемане на еврото. Абсолютно деструктивно и ненужно“, коментира той.

"Може да пазите лева, колкото искате, а с него и своята свобода. С лева и борда никога няма да изпаднете в състояние като това в Гърция“, съветва професорът.

„В еврозоната България изглежда доста добре, не е на върха, но е в твърде добро здраве. Сега всички са настинали, а вие сте в добра форма за възстановяване от настинката в сравнение с останалите страни от еврозоната“, коментира още Стив Ханке.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.